Column Rik Vanwalleghem | Joker Moscon, en andere boude voorspellingen voor 2024

Onze columnist Rik Vanwalleghem doet enkele boude voorspellingen voor het komende wielerseizoen.

2024: fasten your seatbelts. Op alle vlakken. Zowat de helft van de wereldbevolking trekt dit jaar naar de stembus. Oekraïne, het Midden-Oosten, Soedan (en straks Taiwan?) staan in brand. Geopolitieke spanningen alom. En ook op sportief vlak wordt het een overweldigend jaar, met als hoogtepunten het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische Spelen (die hopelijk gespaard blijven van een of andere vorm van terreur).

Wat bakt Remco ervan?

De wieler(revue)liefhebber zal vooral uitkijken naar de Ronde van Frankrijk. Want de Tour is dit jaar van uitzonderlijk allooi, met een ongezien aantrekkelijk affiche. Daarop figureren Vingegaard en Pogacar als de lijsttrekkers. Maar met de naar Bora verkaste Roglic en debutant Evenepoel als niet te onderschatten uitdagers.

Vooral in België wordt halsreikend uitgekeken naar wat Remco er straks van bakt. Dromers zien de eindwinnaar van de Vuelta 2022 stormenderhand naar de eindoverwinning snellen, in navolging van Lucien Van Impe, in 1976 de laatste Belgische laureaat.

Realisten voorspellen Evenepoel echter hoogstens één of twee ritzeges, en heel misschien een podiumplek. Want drie weken standhouden tegen topgebeuk van Vingegaard, Pogacar en Roglic (die in de Tour eindelijk voor eigen rekening rijdt) is lang niet evident. Zoals vorig jaar bleek in de Ronde van Spanje, toen Evenepoel op de Aubisque helemaal loos werd gereden.

De bijkomende klimsteun van de wispelturige, naar Soudal verkaste Mikel Landa zal wellicht niet volstaan. En wat blijft er binnen dat Soudal-team hangen van de onfortuinlijke saga rond de fusie met Visma, die bloedende wonden sloeg bij The Wolfpack?

Boude voorspellingen

Mijn status als eminence grise zet me ertoe aan enkele boude voorspellingen te doen voor het komende seizoen. De revelatie van 2024 wordt ofwel Matteo Jorgenson, of Andrea Bagioli, allebei al een vijftal jaren prof, allebei 24 pas.

Na fraai werk van beiden in 2023 zullen zij binnen hun nieuwe team (respectievelijk Visma | Lease a Bike en Lidl-Trek) helemaal openbloeien en de poort naar de absolute top, met bijhorende overwinningen, opengooien. Een parcours gelijkaardig aan dit van Christophe Laporte die na zijn overstap naar Jumbo ook helemaal openbloeide. Toptalent heeft topsubstraat nodig om tot wasdom te komen.

De ploeg van het jaar wordt trouwens Lidl-Trek, dat zich samen met BORA het gretigst toonde op de transfermarkt. Naast Bagioli (wat een seizoeneinde vorig jaar!) haalde Lidl onder meer ook Geoghehan Hart (ex-Girowinnaar) en Jonathan Milan (paarse trui Giro vorig jaar) binnen.

Aangeboren dwarsigheid

Vanuit een aangeboren dwarsigheid schuif ik Gianni Moscon naar voor als mijn joker van het jaar. Woelwater Moscon eindigde vorig jaar niet één keer bij de eerste tien. Toch haalde Patrick Lefevere, soms ook Het Oog genoemd, hem binnen.

Moscon, nog steeds geen dertig, stond tijdens zijn eerste profjaren te boek als supertalent (3de en 5de op het WK, 4de en 5de in Parijs-Roubaix, 3de in de Ronde van Lombardije, nationaal kampioen tijdrijden, …) ‘Il Trattore’ kon het allemaal: tijdrijden, klimmen, beuken, … en rebelleren. Hijst Lefevere, die weet hoe om te gaan met recalcitrante lui, de boerenzoon weer naar het allerhoogste niveau?

Columns
  • Beeld: Marco Mertens