Verrassende Jan Tratnik wint Omloop het Nieuwsblad na knotsgekke finale

Jan Tratnik heeft de Omloop het Nieuwsblad op zijn palmares gezet. Hij klopte Nils Politt in een sprintje-à-deux.

Omloop Het Nieuwsblad 2024 men elite

Omstreeks 11.00 uur werd in Gent het startschot gegeven van de allereerste voorjaarsklassieker. Een stevige wind scheurde het peloton al op 142 kilometer van de streep in stukken. Bij Visma - Lease a Bike waren ze bij de pinken.

Van Aert, Laporte, Benoot en Jorgenson zaten mee in de eerste groep. Ook Pidcock en De Lie hadden de boot niet gemist. Van Baarle, Alaphilippe en Lazkano gingen tegen de grond en waren niet mee. Ook Tratnik, Mohoric en Girmay hadden de slag gemist.

Op 110 kilometer van de finish had de groep met Van Aert de 9 vluchters te pakken. De kopgroep telde op dat moment 32 renners. Een gretige Van Aert had duidelijk een superdag en nam heel wat kopwerk voor zijn rekening.

Aanval Van Aert & co

Op 51 kilometer van de streep ging het niet rap genoeg voor Van Aert, Laporte, Jorgenson, De Lie, Moscon, Skujns en Pidcock. Ze glipten weg uit de kopgroep. Moscon haakte even later af.

Een verrassend sterke Skujns besloot op de Berendries, op 30 kilometer van de finish, in z'n ééntje ten aanval te trekken. Het was Jorgenson die het gaatje moest dichtrijden. De volgende aanval kwam van Laporte. Skujns riep de Europese kampioen weer tot de orde. In de achtergrond ging pechvogel Alaphilippe een tweede keer tegen het asfalt.

De volgende keer killer bee die het mocht proberen was de nieuwe aanwinst Jorgenson. Hij plaatste op 20 kilometer van de streep een verschroeiende aanval. Er kwam niet meteen reactie op de aanval van de Amerikaan.

Kapelmuur

Op de Muur van Geraardsbergen kwam Wellens plots aansluiten bij de kopgroep. Ook de rest van het uitgedunde peloton was in aantocht. De 24-jarige Jorgenson kwam als eerste boven bij de kapel en gooide zich naar beneden in de afdaling.

Opmerkelijk beeld op de Bosberg: op de laatste klim, amper 11 kilometer van de aankomst, maakte het aanstormende 'peloton' effectief de aansluiting en na de top werd ook Jorgenson bij de lurven gegrepen. Een omvangrijke groep trok richting de finish in Ninove.

Tratnik en Politt probeerden een sprint nog te ontlopen. Onder de rode vod reden de twee hardrijders nog steeds 10 seconden voor de achtervolgers. Die kwamen uiteindelijk te laat. De Sloveen en de Duitser mochten sprinten om de overwinning. Tratnik trok aan het langste eind. Van Aert won het sprintje van de achtervolgers en mag mee op het podium. Oliver Naesen en Christophe Laporte finishten vierde en vijfde.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2024