Moederbedrijf achter succesploeg SD Worx gaat het ook voor de wind: voor het eerst meer dan 1 miljard omzet

Van veel sponsoren in het wielrennen weet je niet precies wat ze doen. Het bedrijf SD Worx zet in ieder geval genoeg om. We leggen ook uit waarmee ze dat verdienden.

Dutch Road Race Championships 2023 women

De wielerploeg SD Worx - inmiddels SD Worx-Protime - vierde in 2023 succes na succes. Demi Vollering won de Tour de France Femmes (en nog veel meer), Lotte Kopecky werd wereldkampioen, Mischa Bredewold pakte verrassend de Europese titel en Lorena Wiebes won weer een hele vracht aan massasprints.

Belgisch bedrijf

Maar ook het bedrijf dat het geld levert om al die toppers iedere maand het salaris over te kunnen maken, boerde goed in 2023. SD Worx ging in 2023 voor het eerst over het miljard aan omzet, meldt De Tijd.

Misschien zie je de naam SD Worx weleens in het straatbeeld, maar misschien ook niet - ze zijn niet zoveel in het straatbeeld te vinden als bijvoorbeeld gewezen wielersponsor Jumbo.

Het is een van oorsprong Belgisch bedrijf dat de hoofdzetel in Antwerpen heeft, maar inmiddels zit de dienstverlener op het gebied van Human Resources over de hele wereld. Ze hebben kantoren in Parijs, Berlijn, München, Wenen en nog een paar kleinere steden in andere landen, onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

In België zelf hebben ze 31 vestigingen, maar ook in Nederland zijn ze goed vertegenwoordigd. Er is een hoofdkantoor in Breda en daarnaast zijn er ook nog kantoren in Utrecht en Almere.

Wat doen ze nu écht?

'Dienstverlener op het gebied van Human Resources' klinkt nog steeds een beetje vaag. In de praktijk houdt dat in dat SD Worx zich voornamelijk bezighoudt met het aanbieden van software waarmee bedrijven de lonen voor hun klanten berekenen - of SD Worx voert die berekening zelf uit.

Zowat 90.000 kleine en grote bedrijven en organisaties in Europa zijn klant bij SD Worx. Zo'n 5,7 miljoen mensen in Europa hun loon wordt berekend door (de software van) SD Worx.

Met die werkzaamheden behaalden ze dus een omzet van 1,058 miljard euro, voor het eerst een bedrag met negen nullen en een omzetstijging van 10 procent. Maar, zoals je misschien hebt onthouden van je lessen economie, omzet is bij lange na geen winst. De winst van het bedrijf was in 2023 'slechts' 70 miljoen. Maar daar zijn de salarissen voor Kopecky, Vollering en co al af...

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023