Matteo Jorgenson over Visma | Lease a Bike: 'Ze hebben me zelfs nog verbaasd'

Matteo Jorgenson vindt het allemaal nóg beter geregeld bij Visma | Lease a Bike dan hij van tevoren al dacht. Hij vertelt over zijn eerste ervaringen me de ploeg.

Paris - Nice 2024 - stage 8

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen 2024, hierrrrr te bestellen! – staat onder andere een stuk waarin we alle nieuwe aanwinsten van Visma | Lease a Bike aan je voorstellen. Hieronder lees je het stuk dat we maakten over Matteo Jorgenson, die het seizoen sterk begon met de eindzege in Parijs-Nice en gisteren Dwars Door Vlaanderen won.  

Culturele verschillen

“Het team is eigenlijk precies wat ik er op voorhand van had verwacht. Er heerst een heel gestructureerde cultuur. Ik denk dat ik daar goed tussen pas. Ik kom van Movistar en merk dat er toch best veel culturele verschillen zijn. Dat zit ‘m in kleine dingen."

"Ik was op zoek naar een team waar ik mij geen zorgen hoef te maken over de structuur om me heen. De gesprekken die ik met het team heb gehad klonken mij als muziek in de oren. Team Visma | Lease a Bike staat erom bekend dat ze alles erg serieus aanpakken. Zo hebben ze ook een helder plan voor mij. Daarmee hebben ze me zelfs verbaasd.”

Ontwikkelen als klassementsrenner of klassiekerspecialist?

“Ik weet nog niet goed welke koersen mij het beste liggen. Vorig jaar had ik een goed voorjaar met een vierde plek in de E3 en negende plaats in de Ronde van Vlaanderen als hoogtepunten, maar ook het klimmen gaat mij goed af. Ik heb nog niet besloten of ik mij wil ontwikkelen als klassementsrenner of als klassiekerspecialist."

"Daar gaat dit seizoen ook vooral voor zijn. Ik ga de voorjaarsklassiekers weer meepakken, maar in een iets andere rol dan vorig seizoen. Ik zal meer een vrije rol hebben. Hopelijk kunnen we met het team de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix winnen."

Combineren

"In Parijs-Nice wil ik mijzelf ook testen tussen de klassementsrenners (dat is inmiddels goed gelukt!, red.). Ik krijg de kans om daar als leider naartoe te gaan. Verder kijk ik ernaar uit om Jonas Vingegaard te helpen aan een derde Tour de France-zege. Het is voor mij altijd een droom geweest om deel uit te maken van het team van de Tourwinnaar.”

“Het combineren van deze disciplines is voor mij de ideale manier. Ik zie wel waar ik uiteindelijk beter in blijk te zijn. Misschien blijf ik ze wel mijn hele carrière combineren, en specialiseer ik mij maar iets meer in het één. Waar ik meer plezier in heb? Dat is een moeilijke vraag. Ik geniet van zowel de klassiekers als van het rijden van klassementen. Misschien kom ik daar dit seizoen definitief achter.”

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2024