Visma-talent Staune-Mittet: 'Jullie Nederlanders zijn direct en in het begin vond ik dat best oncomfortabel'

Johannes Staune-Mittet moest eerst even wennen aan de typisch Nederlands directheid. Inmiddels kan hij ook ons eten waarderen: vruchtenhagel, pindakaas, curryketchup...

TDU 2024 teampresentation

In ons nieuwste magazine – de superdikke seizoengids met alle info over het wielerseizoen 2024, hierrrrr te bestellen! – staat onder andere een stuk waarin we alle nieuwe aanwinsten van Visma | Lease a Bike aan je voorstellen. Hieronder lees je het stuk dat we maakten over Johannes Staune Mittet, het grote Noorse talent uit het langlaufen afkomstig. 

Langlaufen

"Ik was twaalf jaar toen ik begon met fietsen. Mijn broer is vier jaar ouder en ik wilde doen wat hij deed. Ik kreeg snel door dat ik talent heb en de werkethiek was ook aanwezig. Ik heb ook aan langlaufen gedaan. Soms doe ik dat nog steeds, omdat het als training goed past bij het zijn van wielrenner."

"Nee, schaatsen was niets voor mij. Ik ben er niet zo goed in, haha. Ik ben geboren op een breekpunt tussen twee generaties. Wij waren nog actief en veel buiten, terwijl ook Noren nu veel binnen zitten op hun iPad. Ik kom uit Lillehammer en was altijd buiten op bijvoorbeeld mijn BMX. Voor mij is Lillehammer de mooiste plek om te leven, maar toch ga ik in 2024 verhuizen naar Andorra."

Andere manier van trainen

“In 2019 had ik een eerste meeting met Robbert de Groot van de opleidingsploeg en Mathieu Heijboer. In de eerste lockdown tekende ik mijn contract. De ploeg zocht renners met een andere achtergrond. Een voordeel van mijn verleden als langlaufer is dat ik niet snel pijntjes heb en dat ik veel training aankan."

"Ik heb altijd op een manier getraind zodat ik in een volgende periode nog meer trainingsarbeid zou aankunnen. Ik ben zeker iemand die zijn waardes vergelijkt, maar als ik die van Jonas zie, is dat vrij deprimerend, haha. Vorig jaar deed ik mijn eigen stage in Sierra Nevada en verbleef Jonas in mijn appartement in aanloop naar zijn stage voor de Tour de France."

Vingegaard

"Toen hadden we het over zijn vermogens en dacht ik: ik ben een slechte renner. Alleen de realiteit is dat ik best goed ben, maar hij is uitzonderlijk. Wat ik vooral van hem heb geleerd is hoe hij een groep leidt. Ik ben van mezelf geen groot leider, maar dat was Jonas ook niet."

“Ik hou niet van de vraag of ik mezelf als toekomstig-winnaar van een grote ronde zie. Ik heb de Giro d’Italia onder 23 jaar gewonnen en het is mijn ambitie om klassementen te rijden, maar ik wil vooral de best mogelijke renner worden. We zien wel waar mijn potentieel me brengt."

Nederlandse directheid

"In 2024 verwacht de ploeg dat ik op mijn best ben tijdens de Ronde van Zwitserland. In deze ploeg is het zo dat als je sterk genoeg bent je vanzelf kansen zal krijgen. Jullie Nederlanders zijn direct en in het begin vond ik dat best oncomfortabel. Als Noren zijn we meer conflictvermijdend."

"Wat ik tof vind, is jullie bereidheid om feedback te geven. Thuis vinden ze me soms inmiddels té eerlijk, haha. Verder zijn er weinig dingen waar ik niet aan gewend ben na ruim drie jaar. Jonas kon niet wennen aan appelstroop? Ik ben een zoetekauw en kan dat ook waarderen. Net als jullie vruchtenhagel, pindakaas of curryketchup, haha.”

Magazine
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024