Jonkies Pieterse en Van Anrooij kleurden Ronde: 'Baal dat het wegseizoen er nu op zit'

De jonge veldrijdsters kleurden de Ronde van Vlaanderen en na afloop hadden ze, als altijd een mooi woordje klaar.

Omloop Het Nieuwsblad 2024 women elite

De finale van de Ronde van Vlaanderen bij voruwen was in tegenstelling tot die bij de mannen tot het laatste moment spannend. Elisa Longo Borghini van Lidl-trek won uiteindelijk, maar twee jonge Nederlandse rensters vlogen er weer in en kleurden de koers: Shirin van Anrooij (derde uiteindelijk) en Puck Pieterse (zesde).

Van Anrooij reed weg voor de laatste keer Oude Kwaremont en Pieterse ging even later in de achtervolging. Pieterse werd teruggepakt, maar wist nog een mooie klassering uit het vuur te slepen. Van Anrooij zag ploeggenote Longo Borghini (op voorspraak van ploegleider Jeroen Blijlevens) samen met Kasia Niewiadoma naar haar toerijden.

In de ultieme finale trok ze de sprint aan aan voor de Italiaanse, die het afmaakte. Na afloop reageerde ze bij Wielerflits. Ze was vooral trots op zichzelf en de ploeg; veel zeer vanwege een gemiste kans op de zege was er niet bij de jonge Zeeuwse.

Reactie Shirin van Anrooij

"Ik denk dat sowieso derde voor mij al heel goed is. Het was heel zwaar. Dat had ik ook wel verwacht. Al heb ik het mijzelf extra zwaar gemaakt door op de Koppenberg te ver te zitten en zo een lange achtervolging te moeten doen. Natuurlijk vervolgens ook de aanval. Ik vind het gewoon heel leuk als het een echt zware koers is."

Met de tegenslag op de Koppenberg ging ze goed om. "Ik heb ook best een stukje moeten lopen daar. Dat weet je van tevoren. Dat moet je gewoon doen, opspringen en weer rijden. Zelf vond ik de Kwaremont en de Paterberg nog iets lastiger vandaag."

Dat de ploeg niet haar kaart speelde, vindt ze ook niet zo'n probleem. "Zelf dacht ik eerst dat Niewiadoma het gaatje dicht had gereden, maar uiteindelijk is het de goede tactiek geweest als we hem winnen."

"Ik zat er zelf ook flink doorheen en vertrouw dan gewoon op de tactische keuzes van de ploegleiders in de auto. Je weet ook niet of ik voorop had kunnen blijven. Uiteindelijk hebben we hem gewonnen nu. We staan met zijn tweeën op het podium, dus een zeer geslaagde dag."

Reactie Puck Pieterse

"Poeh, dit was wel echt een heroïsche koers denk ik. Na het eerste uur begon het echt wel hard te regenen en toen is het blijven regenen en werd het ook koud. Daardoor lag ook alles er glad bij, wat het ook extra speciaal maakte. Supervet dat ik als eerste op de Koppenberg kon bovenkomen!", begint ze haar relaas voor de camera's van Wielerflits.

Ook op de Oude Kwaremont vond Pieterse het weer heel mooi om daar zo vooraan te koersen. "Ik zag Shirin voor me rijden en dan al die mensen, dat was ook weer supervet. Echt gaaf om daar met de besten omhoog te rijden! Shirin koos een perfect moment uit om weg te rijden; ik baalde er wel een beetje van dat ik op de Oude Kwaremont of de Paterberg net niet naar haar toe kon rijden", vervolgt ze.

Na haar wegcampagne gaat de focus bij Pieterse na een rustperiode nu op de mountainbike, waarop ze wil schitteren in Parijs tijdens de Spelen. Het zorgt voor een beetje mixed feelings.

"Ik had het er al met de andere meiden over en had graag nog meer gereden. Ik heb het echt naar m'n zin gehad. Maar nog doorrijden nu... ik denk niet dat ik m'n andere doelen aan de kant moet zetten."

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2024