Ploegleider niet blij met prestatie SD Worx-Protime: 'Lotte moet leren om orders te geven'

Het liep tijdens de Ronde van Vlaanderen op vele fronten mis bij de beste vrouwenformatie ter wereld.

Ronde vanVlaanderen women 2024

Opvallend beeld na de finish in de Ronde van Vlaanderen: op het podium stonden twee dames van Lidl-Trek, ééntje van Canyon/SRAM, maar niet één renster van SD Worx-Protime! En dat is tegenwoordig een zeldzaamheid in grote koersen.

SD Worx was nochtans met een sterrenselectie afgezakt naar Vlaanderens Mooiste, maar ze koersten voortdurend achter de feiten aan. Kopecky en Vollering stonden zelfs te voet op de Koppenberg. Marlen Reusser heeft overigens een geldig excuus: de Zwitserse kwam zwaar ten val en heeft haar kaak gebroken.

Kopecky verloor ook nog het sprintje om de vierde plek tegen Marianne Vos. Vollering strandde op plek acht. Ploegleider Danny Stam is allesbehalve tevreden. "De debriefing was inderdaad uitgebreid", zei hij aan Het Laatste Nieuws. "Het is belangrijk dat we duidelijk maken waar en hoe het fout ging, zodat we het in de nabije toekomst beter kunnen doen."

'Niet wakker'

Stam vond dat de rensters van SD Worx 'niet wakker' waren. "We misten felheid. Onze rensters waren niet slechter dan de eerste drie, maar omdat ze niet fel genoeg waren, hebben ze die eerste drie in de finale nooit gezien. De koude en de regen zijn geen excuus. Het was voor alle rensters even koud."

Dat de wereldkampioene vijf kilometer voor de voet van de Koppenberg zich liet uitzakken naar de volgwagen voor wat proviand, vindt Stam te gek voor woorden. "Dat was zeker geen slim idee."

'Stomverbaasd'

"Lotte is de wereldkampioene en onze kopvrouw. Waar haal je het dan in jouw hoofd om zelf eten te gaan halen in plaats van dat aan een ploeggenote over te laten!? Ik was stomverbaasd toen ik Lotte opeens achteraan in het peloton zag rijden. Toen ze zich dan ook nog liet uitzakken tot bij de volgwagen, riep ik haar toe dat dit te belachelijk voor woorden was."

"Lotte moet leren om orders te geven. Ik denk dat ze dat nu wel goed beseft. Tijdens de debriefing heeft ze zich geëxcuseerd voor de groep en laten merken dat die actie niet slim was. Die verantwoording neemt ze wel."

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2024