Primoz Roglic rijdt verkeerd in openingstijdrit Baskenland, maar boekt toch eerste zege namens BORA-hansgrohe

Primoz Roglic heeft zijn eerste zege namens BORA-hansgrohe geboekt. Hij won een incidentrijke openingstijdrit in de Ronde van Baskenland.

Itzulia Basque Country - stage 1 tijdrit

Door de omstandigheden die zouden omslaan, startten de topfavorieten voor de Ronde van Baskenland al vroeg. De startlijst in het noorden van Spanje is om van te smullen, want Jonas Vingegaard, Remco Evenepoel en Primoz Roglic treffen elkaar. Daar blijft het overigens niet bij, want ook jongens als Mattias Skjelmose, Juan Ayuso en Sepp Kuss rijden er.

De eerste etappe was een tijdrit van tien kilometer met een klein klimmetje halfweg de race tegen de klok. Het werd een incidentrijke tijdrit, waarin Evenepoel in de beginfase ten val kwam en Roglic in de slotfase verkeerd reed en daardoor zo'n tien seconden verloor.

Eerste zege Roglic

Of het van invloed is geweest op de einduitslag, valt de betwijfelen. Evenepoel was bij het eerste tussenpunt negen seconden trager dan Roglic, terwijl hij aan de meet elf seconden te kort kwam op leider Roglic.

Twee renners nestelden zich tussen hen in: Jay Vine (op 5 seconden) en Skjelmose (op 10 seconden). Al met al gaven de toppers elkaar weinig toe.

Net achter de eerste vier stonden namelijk Jonas Vingegaard, Juan Ayuso en Brandon McNulty, die respectievelijk vijftien, zestien en 23 seconden moesten toegeven op Roglic.

Het venijn zat hem vooral in het begin, maar toch was er één renner die de tijd van Roglic nog wist te bedreigen: Ethan Hayter. De Brit was aan het eerste tussenpunt slechts één seconde langzamer.

Hagel voor Hayter

Hayter had echter pech (of INEOS Grenadiers had het weerbericht gemist), want in de slotfase van zijn tijdrit begon het keihard te hagelen. Aan de meet kwam hij negentien seconden te kort.

In het vervolg van de Ronde van Baskenland staan er genoeg interessante ritten op het programma. Geen etappes die eindigen op een klim, maar wel waar het constant op en af gaat.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2024