Zonneveld over zware combi: 'Sta onder de douche boterham met pindakaas te eten, terwijl anderen lekker op de bank liggen...'

Thijs Zonneveld combineert z'n (semi-)profbestaan als wielrennen met een drukke baan en druk gezinsleven. Hij vertelt daar mooi over.

Volta NXT Classic 2024

Thijs Zonneveld is zaterdag aan zijn tweede wegseizoen van zijn derde wielerleven begonnen. De inmiddels 43-jarige journalist die je waarschijnlijk vooral kent van het AD reed de Volta Classic in Limburg in dienst van BEAT Cycling, waarvoor hij ook veel gravel- en strandraces rijdt.

De in Amsterdam woonachtige Zonneveld was van 2002 tot en met 2007 ook prof, toen hij voor kleine Nederlandse en Franse ploegjes reed, en maakte in 2016 ook al een korte comeback bij Parkhotel Valkenburg.

Inmiddels heeft hij een jong gezin met drie kinderen én dus die drukke baan. Dat is soms lastig om te combineren met de training die er komt kijken bij het fietsen op het niveau dat hij doet. Hij kan er wel kostelijk over vertellen.

'What the fuck ben ik aan het doen?'

"Voor een deel gaat het wel samen, maar er zitten ook wel weken bij waarin ik denk: what the fuck ben ik aan het doen? Ik heb ook nog drie jonge kinderen en dan train ik met een paar gasten, waarbij we dan pakweg om vijf voor drie thuis zijn."

"Ik heb dan vijf minuten om een boterham met pindakaas te eten terwijl ik aan het douchen ben en mijn kinderen moet ophalen, terwijl die andere jongens lekker op de bank gaan liggen", zei hij tegen In De LeiderstruiIn De Leiderstrui voorafgaand aan de Volta Classic.

Hij legt het verschik uit met de renners waar hij tegen koerst. "Als je alleen maar hoeft te wielrennen, heb je de luxe dat je de hele dag de tijd hebt. Ik moet soms gewoon in één uurtje mijn training doen. Dat gaat prima en ik ben best wel verrast door het niveau dat ik kan halen, maar er zit natuurlijk wel ergens een grens aan."

Rijden met Van der Poel en Van Aert

Dat hij het toch met veel plezier doet, heeft naast met zijn passie voor fietsen ook met z'n werk te maken. Zo rijdt hij heel soms tegen de groten der aarde.

"Vorig jaar reed ik de Scheldeprijs met Mathieu van der Poel en het WK Gravel met Wout van Aert, dat is gewoon echt helemaal anders dan op tv. Dan zie je wat ze doen in die wedstrijden en hoe anderen op hun reageren, hoe intimiderend zo’n Van der Poel dan eigenlijk is in een peloton."

Hij legt uit waarom hij dat, met een knipoog, als intimiderend ervoer. "Althans, ik vind het intimiderend als hij tijdens de Scheldeprijs aan het trainen is, terwijl alle anderen op de kant hangen. Hij reed een beetje heen en weer en deed zo zijn blokjes..."

Geen Zonneveld in Scheldeprijs 2024

Vandaag zien we Zonneveld (en Van der Poel ook niet trouwens) overigens niet in de Scheldeprijs. Zaterdag zat hij in de Volta Classic al niet lekker op de fiets; hij moest meerdere keren overgeven. Dat virusje zette zich door en dus is hij niet fit genoeg om te koersen.

Achtergrond
  • Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2024