Van der Poel: 'Ik had meer een chicane zoals in de Formule 1 verwacht'

Mathieu van der Poel blijft bij zijn mening over de gevaarlijke chicane voor het Bos van Wallers. De topfavoriet voor Parijs-Roubaix gaf in een persconferentie van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck nog eens aan waarom de situatie er niet veiliger op wordt met de last-minute chicane.

Ronde vanVlaanderen 2024 men

In de persbabbel voor Parijs-Roubaix gaat Mathieu van der Poel nog eens dieper in op de discussie over de chicane voor het Bos van Wallers. Voor de camera van Sporza vertelt de wereldkampioen over het onnatuurlijke obstakel in het parkoers.

"Het is goed dat men iets probeert, maar volgens mij is dit niet de juiste manier. En dit in de week voor de koers introduceren is ook niet zo goed. Ik voel me zelf niet echt comfortabel in het peloton richting het Bos van Wallers, maar veranderen om iets te veranderen, is niet altijd het beste wat je kan doen."

Van der Poel vervogt: "Volgens mij maakt de chicane het nog gevaarlijker. Als je als 20e aan het Bos begint, is dat nog oké. Bij de chicane niet. Rond de 5e of de 10e positie sta je stil en dan verlies je een halve minuut. Ik had me er iets anders bij voorgesteld. Nu is het een trechter van 180 graden. Ik had meer een chicane zoals in de F1 verwacht."

Veiligheid

Gisteren was Mathieu van der Poel op weg naar het vliegveld toen hij het nieuws vernam van de valpartij in het Baskenland.

"Het is altijd schrikken als je je collega's zo ziet liggen. Ik ken enkele slachtoffers redelijk goed. Al bij al mogen we nog van geluk spreken dat het zo afloopt. Het had slechter kunnen zijn. Wij nemen zelf de risico's en dat is het grootste probleem. Iedereen wil vooraan zitten op het juiste moment en dat is niet mogelijk. De snelheid ligt heel hoog en met de aangepaste verzetten kan je nog bijtrappen als je al 70 km/u rijdt. Dat maakt het stressvol."

"Oortjes zijn nodig voor de veiligheid, maar het zorgt ook voor stress. Als je weet wat wij maar dragen (qua kleding, red.) bij die snelheid: dat is niet het beste. Je zou denken dat het toch mogelijk moet zijn om iets te vinden dat ons beter beschermt. Het zal nooit volledig veilig zijn en dat is zonde."

Herstel na Vlaanderen

Terug naar de koers. Van der Poel moest zeer diep gaan in de Ronde van Vlaanderen en dat heeft een weerslag gehad op zijn lijf.

"Mijn lichaam was deze week nog bezig met herstellen na de Ronde. Ik heb het wel gemerkt. Ik heb in Spanje genoten van het goeie weer. Dat was ook een van de redenen waarom ik naar daar ben gevlogen. Ik heb drie dagen goed kunnen trainen. Normaal zou dat misschien niet nodig geweest zijn voor Roubaix, maar ik heb nog meer koersen dit voorjaar en ik wil mijn vorm bewaren."

Tactiek

Om vervolgens in te gaan op de tactiek voor Parijs-Roubaix waar hij met sprinter en ploegmaat Jasper Philipsen huizenhoog favoriet is.

"We moeten weer zo'n situatie creëren die voordelig kan zijn voor ons allebei. Met een klein groepje hebben we de kaarten om te spelen en niemand trekt graag met Jasper naar de finish."

"Maar daar geraken wordt niet zo eenvoudig. Roubaix is een andere koers dan de klassiekers die we al gehad hebben. In de Ronde kon de sterkste makkelijker het verschil maken. Hier heb je ook wat geluk nodig en ploegen zoals Lidl-Trek zijn sterk, maar volgens mij zijn wij als ploeg nog beter in deze koers."

Achtergrond
  • Photo:Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024