Merijn Zeeman over emotioneel samenzijn met Wout van Aert: 'Zijn wond zag er een stuk beter uit en hij krijgt meer energie'

De sportief directeur van Visma | Lease a Bike over Wout van Aert en zijn afscheid bij de ploeg.

press conference prior to the 2024 Ronde van Vlaanderen

Visma | Lease a Bike beleeft tot nu toe een rampjaar. Niet omdat de renners niet in vorm zijn, maar simpelweg omdat ze bijna allemaal vallen of ziek zijn. Na het wonderjaar 2023 is er dus tegenslag. En juist in die periode maakte Merijn Zeeman zijn aanstaande afscheid bekend.

Ongelukkig moment

Dat zat al langer in de pijplijn, maar het moment waarop het naar buiten kwam, is nu natuurlijk wat ongelukkig - hij had het zelf liever nog niet naar buiten gebracht, maar het lekte uit. Zeeman zal vanaf volgend jaar de nieuwe directeur van voetbalclub AZ zijn.

Met het in het water vallen van de grote voorjaarsdroom van Wout van Aert en daarna ook nog eens de zware blessures die Jonas Vingegaard overhield aan zijn val in de Ronde van Baskenland was er een beter moment denkbaar.

Emotioneel samenzijn

Zeeman toog zelf naar het ziekenhuis om het Van Aert persoonlijk mede te delen toen ze er lucht van kregen dat het nieuws zou uitlekken, zo vertelt hij tegen Sporza. Dat was een emotioneel samenzijn.

"Ik heb het hem gelukkig onder vier ogen kunnen vertellen. Het was vroeger uitgelekt dan gehoopt en het was voor ons allebei emotioneel. Ik heb veel te danken aan Wout. Hij is een fantastische sporter en een nog mooier mens. We hebben samen zoveel meegemaakt."

"Het deed hem heel veel, maar hij begreep ook waarom ik het heb gedaan. Het kostte me langzamerhand meer moeite en ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Wout is zelf niet zo'n voetbalfan, maar ik nodig hem uit wanneer we in de Europa League tegen een Belgische club spelen."

Snel herstel

Gisteren bracht Wout van Aert zelf een eerste (hoopvolle) boodschap naar buiten over zijn herstel. Na het samenzijn onderhield Zeeman natuurlijk ook contact. Ook hij keek op van het snelle herstel van de Belg.

"Ik stuurde hem dat ik verbaasd ben hoe snel zo'n topsporter herstelt tegenover een gewone sterveling. Zijn wond zag er een stuk beter uit en hij krijgt meer energie."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024