Analyse | In deze vorm doet Mathieu van der Poel ook in Luik mee voor de overwinning

Kan Pogacar Mathieu van der Poel eraf rijden in Luik-Bastenaken-Luik? Onze redacteur moet het nog zien...

Paris - Roubaix elite men 2024

De manier waarop Mathieu van der Poel zondag voor de tweede keer Parijs-Roubaix op zijn naam schreef was fenomenaal en ongekend. De wereldkampioen won na een solo van 61 kilometer, in een recordtempo en met een voorsprong van precies drie minuten op de nummer twee.

Deze unieke prestatie is de volgende in een reeks van grootse nummers die Van der Poel de laatste jaren heeft opgevoerd. De een nog mooier dan de ander, waarbij hij alsmaar beter lijkt te worden.

Na iedere briljante uithaal van de huidige wereldkampioen lijkt hij een nieuw hoogtepunt te hebben bereikt, maar blijkt de volgende prestatie nóg imposanter. Kijk alleen al naar dit seizoen, waar de solo in de E3 van grote klasse was, maar die in Vlaanderen nog veel heroïscher en die in Roubaix dan weer nóg veel indrukwekkender.

De beste versie

Met hetgeen we zondag in Roubaix hebben gezien kunnen we niet anders dan concluderen dat Mathieu van der Poel momenteel sterker is dan ooit. Daar waar de cijfers dit al deels bevestigen, is vooral de rust die hij in en rond wedstrijden uitstraalt een teken dat hij de beste versie van zichzelf is.

In deze absolute topvorm en met de euforie die er binnen de ploeg heerst moet Van der Poel volgende zondag in de Amstel altijd een gooi naar de winst kunnen doen. En zelfs in Luik-Bastenaken-Luik liggen er kansen voor de wereldkampioen.

Van der Poel vs. Pogacar

Toegegeven, een Tadej Pogacar in absolute topvorm verslaan in de Ardennen is voor Van der Poel natuurlijk bijzonder lastig. Aan de andere kant, de Sloveen moet de Nederlander er eerst maar eens zien af te rijden.

Na wat hij tot nu toe dit jaar heeft laten zien moeten we niet verbaasd zijn wanneer de wereldkampioen zich op wilskracht vastbijt in het wiel van Pogacar- of een van de andere kanonnen – en vervolgens tot diep in de finale meedoet voor de overwinning.

Genoeg reden om vanuit het kamp Alpecin-Deceuninck en Van der Poel reikhalzend uit te kijken naar het volgende monument, waarbij de ploeg dus zomaar na de eerste drie, ook het vierde monument van 2024 kan winnen. Maar eerst… op naar de Amstel!

Deze analyse werd geschreven door Leon Janssen

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2024