Lance Armstrong: 'De Van der Poel die we in Parijs-Roubaix zagen, kan Luik-Bastenaken-Luik winnen'

Over twee weken kan Mathieu van der Poel zijn vierde van vijf monumenten winnen, maar Tadej Pogacar kloppen wordt geen gemakkelijke klus.

Mathieu van der Poel heeft drie van de vijf wielermonumenten op zijn palmares staan. De Ronde van Vlaanderen won hij al drie keer (een record), Parijs-Roubaix won hij zondag voor de tweede keer en vorig jaar schreef hij ook Milaan-San Remo op zijn naam.

Om de geschiedenisboeken in de gaan als winnaar van de vijf monumenten, moet hij nog Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije winnen. Dat zijn de twee monumenten die hem het minst liggen, want het zijn twee heuvelklassiekers die vrijwel altijd door klimmers gewonnen worden. Het lukte enkel Eddy Merckx, Rik Van Looy en Roger De Vlaeminck.

Van der Poel is een fenomeen, maar klimmen is zeker niet z'n ding. Met z'n 75 kilogram weegt hij een tikkeltje te veel. Luik-Bastenaken-Luik zou in principe binnen zijn mogelijkheden moeten liggen (hij werd er al eens zesde), maar de Ronde van Lombardije is andere koek.

De beklimmingen in de koers van de vallende bladeren zijn immers een stuk langer. In het parkoers van vorig jaar zaten vier beklimmingen met een lengte tussen de 7.7 en 11.6 kilometer! Om daar types als Pogacar, Roglic en Evenepoel te kloppen, zal hij over bijzonder sterke klimmersbenen moeten beschikken.

'Niet mee bezig'

Van der Poel zei na zijn epische solozege in Parijs-Roubaix dat hij niet echt met de 'Strive for five' bezig is. "Ik overstijg nu al mijn verwachtingen. Ik had nooit gedacht dat ik dit allemaal zou kunnen winnen. Ik probeer altijd realistisch te blijven. Ik weet dat het heel moeilijk zal zijn, maar wie weet. De koers moet altijd gereden worden.”

In Luik doet hij over twee weken alvast een poging. Ex-winnaar Dirk De Wolf gelooft niet dat Van der Poel in staat is om Tadej Pogacar in de Ardennen te kloppen. "Als Pogacar op La Redoute of Roche-aux-Faucons van beneden tot boven rijdt, is Mathieu op de top één minuut achter."

Lance Armstrong

Lance Armstrong zei in zijn podcast 'The Move' dat hij er wel in gelooft. "Vorige week, in de Ronde van Vlaanderen, had hij zo’n groot gat dat hijzelf heeft gedacht of zijn ploegleider heeft gezegd: schakel maar een tandje terug, volgende week is Roubaix."

"Als hij in Roubaix ook enigszins op reserve heeft gereden, kan het. Het is geen perfecte koers voor hem, maar de man die we vandaag Parijs-Roubaix hebben zien winnen, kan zeker Luik-Bastenaken-Luik winnen."

Adrie van der Poel

Vader Adrie van der Poel gelooft dan weer niet in de kansen van zoonlief. "Je zit daar met een heel ander deelnemersveld", zegt hij aan Wielerflits.

"Er zijn maar heel weinig renners die dit voorjaar hebben gereden en daarna nog de Amstel en Luik gaan doen. Top-vijf rijden in Luik is hetzelfde als in Roubaix winnen."

Achtergrond
  • Foto: YouTube/WEDŪ