Mathieu van der Poel met vertrouwen naar de Amstel Gold Race: "Mijn overwinning in 2019 zal ik nooit vergeten"

Wereldkampioen Mathieu van der Poel start zondag voor de derde keer in zijn carrière in de Amstel Gold Race. In 2019 won hij de Nederlandse klassieker, in 2022 eindigde hij als vierde.

Amstel Gold Race 2019

"Natuurlijk keer ik graag terug naar de Amstel Gold Race", zegt Van der Poel. “Vooral mijn overwinning in 2019 is er een die ik nooit zal vergeten. De spectaculaire uitkomst spreekt nog steeds tot de verbeelding, bovendien was het ook mijn eerste echt grote overwinning op de weg. Dat zijn momenten die je koestert. Dat ik daar in 2022 vierde werd bewijst dat vooral het parcours in Nederlands-Limburg mij goed ligt. Het lijkt een beetje op een mini-Ronde van Vlaanderen, met veel bochten en steile hellingen, maar dan zonder kasseien."

Vorm

Over zijn vorm: “De afgelopen weken ging alles uitzonderlijk goed, met overwinningen in de E3 Harelbeke, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het is geweldig om deze monumenten te winnen, vooral in de regenboogtrui. Het is nu zaak om deze hoogvorm nog eens tien dagen te behouden."

"En dat zal nodig zijn, want zowel in de Amstel als komende zondag in Luik-Bastenaken-Luik krijgen we een deelnemersveld met andere, wellicht frissere renners. En renners die beter klimmen dan ik."

Rivalen

Woensdag ging Van der Poel een deel van het Amstel Gold Race-parcours verkennen. "Niet dat dat zo nodig was, want ik ken uiteraard de wegen in Nederlands-Limburg. Maar het was een goede opfriscursus en dat kan nooit kwaad. Wie beschouw ik als mijn belangrijkste rivalen? Zoals je weet ben ik daar niet zo mee bezig. Ook heb ik nog niet naar de deelnemerslijst gekeken. Het klinkt misschien cliché, maar ik ga vooral uit van mijn eigen kracht en die van ons team. "We hebben de afgelopen weken bewezen dat we als team de koers in handen kunnen nemen als dat nodig is. Ook op zondag zal ik goed omringd zijn, met jongens die allemaal bewezen hebben dat ze in vorm zijn. Bovendien zitten we in een positieve flow." 

Klassiekers
  • Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race in een witte broek.