Dit zijn 7 straffe records uit de geschiedenis van de Giro d'Italia

Met deze 7 straffe records willen we jou warm maken voor de aankomende editie van de Giro d'Italia.

Giro

Komende zaterdag vindt in Turijn de Grande Partenza van de 107e Giro d'Italia plaats. Tadej Pogacar is torenhoog favoriet en hoeft op niet veel tegenstand te rekenen. Als alles meezit zou de Sloveen wel eens met een historische voorsprong het eindklassement naar zijn hand kunnen zetten.

1) Grootste tijdsverschil

Maar hoe hard Pogacar ook bergop fietst, winnen met de grootste voorsprong uit de Girogeschiedenis zal heel moeilijk worden. Dat record staat immers op naam van de Italiaan Alfonso Calzolari. Die won in 1914 met 1h 57' 26" voorsprong op de nummer twee.

Ivan Basso won met het grootste tijdsverschil van de 21e eeuw. De Italiaan reed in 2006 de Giro d'Italia 9 minuten en 16 seconden sneller dan José Enrique Gutiérrez. Dat record zou Pogacar wel kunnen breken.

2) Kleinste tijdsverschil

Fiorenzo Magni won in 1948 de Giro met het kleinste tijdsverschil ooit. De Italiaan was na 4164 kilometer slechts 11 seconden sneller dan zijn dichtste belager. Primoz Roglic kwam vorig jaar heel dicht in de buurt, door Geraint Thomas te kloppen met een tijdsverschil van 14 seconden.

3) Jongste & oudste winnaar

De jongste Girowinnaar ooit is Fausto Coppi. Hij was amper 20 jaar en 268 dagen oud toen hij in 1940 de roze trui won. De oudste Girowinnaar ooit is Fiorenzo Magni. Hij was 34 jaar en 180 dagen oud toen hij in 1955 eindwinnaar werd.

4) Langste editie & etappe

De langste editie van de Giro is die van 1954. De totale bedroeg toen 4.337 kilometer, verdeeld over 22 etappes. De langste etappe ooit is die van Lucca naar Rome in 1914. De renners moesten toen maar liefst 430.3 kilometer overbruggen. Na 17 uur en 29 minuten bolde Costante Girardengo als eerste over de streep.

5) Meeste eind- & ritzeges

Eddy Merckx, Fausto Coppi en Alfredo Binda delen het record van vijf eindzeges. Mario Cipollini boekte de meeste ritzeges. 'Il Re Leone' slaagde erin om tijdens zijn 14 deelnames maar liefst 42 keer het zegegebaar te maken.

6) Meeste roze truien

Niemand veroverde meer roze leiderstruien dan Eddy Merckx. De Kannibaal reed in totaal maar liefst 78 dagen in het roze. In 1973 droeg hij de 'maglia rosa' zelfs van start tot finish.

7) Meeste deelnames

Wladimiro Panizza was blijkbaar grote fan van de Giro, want de Italiaan is met 18 deelnames recordhouder. Hij haalde 16 keer de finish. Zonder ongelukken verschijnt Domenico Pozzovivo zaterdag aan de start van de Giro en komt hij op gelijke hoogte met zijn landgenoot.