Vollering wint eerste bergrit Vuelta en verovert rode trui, Kastelijn verrassend tweede

Demi Vollering heeft in de vijfde etappe van de Vuelta eindelijk haar eerste zege van het seizoen geboekt.

Vollering

In de Vuelta Femenina stond vandaag de eerste bergrit op het programma. In het tweede wedstrijddeel moesten de rensters over twee beklimmingen van tweede categorie. Op de slotklim van 3.2 kilometer aan 8.2% werd ook de streep getrokken.

De dames van FDJ-SUEZ legden op de slotklim een hoog tempo op, waardoor de deur achteraan wagenwijd openstond. Onder meer Marianne Vos en Katarzyna Niewiadoma moeste afhaken. Schaduwfavoriet Gaia Realini kwam in een afdaling ten val en kwam pas 7 minuten na de winnares over de streep gebold.

Demi Vollering trok op twee kilometer van de top ten aanval. Enkel Elisa Longo Borghini (Lidl-Trek) en een verrassend sterke Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck) konden de kopvrouw van SD Worx-Protime volgen.

Op 800 meter van de finish reed Vollering met een verschroeiende aanval haar twee laatste metgezellen uit het wiel. Ze kwam solo boven op de Jaca en neemt de rode leiderstrui over van Marianne Vos. Het is pas haar eerste overwinning van het seizoen. Beelden en uitslag:

In het algemene klassement verdedigt Vollering een voorsprong van 31 seconden op Longo Borghini. Riejanne Markus staat derde op 53 seconden. Morgen is het opnieuw klimmen geblazen. De finish van de zesde etappe ligt op een zware klim van 6.5 km aan 6.7% naar La Laguna Negra.

Nieuws
  • Cor Vos