Ecuadoraan Narváez klopt Pogacar in sprintje met drie en is eerste leider in Giro

Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) heeft gestunt door Tadej Pogacar te kloppen in de openingsetappe van de Giro d'Italia.

Narvaez

Het was meteen klimmen geblazen op de eerste dag in de Giro d'Italia. Op het menu stond een heuvelachtige etappe in Turijn met zes beklimmingen, waarvan drie gecategoriseerde. Op drie kilometer van de streep moeten de renner over Bivio di San Vito (1.5 km, 8.6%).

Amanuel Ghebreigzabhier en Liliane Calmejane hadden er zin in. De Eritreeër en de Fransman glipten vroeg in de wedstrijd weg uit het peloton. Op 24 kilometer van de finish moest Ghebreigzabhier zijn Franse metgezel laten rijden.

Opvallend: op Colle della Maddalena (7.1 km, 6.6%) moesten heel wat klassementsmannen afhaken. Voor Thymen Arensman, Romain Bardet, Luke Plapp, Florian Lipowitz, Valentin Paret-Peintre en Domenico Pozzovivo ging het te snel.

Nicola Conci trok in de finale ten aanval. Op zes kilometer van de streep ging de Italiaan op en over Calmejane. Een groepje met onder meer Pogacar, Narvaez, Schachmann en Alaphilippe zette op de slotklim de achtervolging in. Pogacar en Narvaez kwamen als eerste boven, maar Schachmann kwam in de afdaling weer aansluiten.

Na de top van die slotklim was het nog drie kilometer dalen tot aan de finish in Turijn. De drie gingen sprinten om de zege. Jhonatan Narváez zorgde voor de verrassing. De 27-jarige Ecuadoraan klopte Schachmann en Pogacar en mag straks de eerste roze trui aantrekken.

Beelden

De verliezers van de dag zijn Romain Bardet en Thymen Arensman. Bardet bolde pas 57 seconden na Narváez over de streep. Arensman zakte er bergop helemaal door en bereikte pas na 2'17" De finish.

Narváez veroverde naast de Maglia Rosa ook de puntentrui. Calmejane mag morgen in de bergtrui koersen en Alex Baudin veroverde de witte jongerentrui. Morgen wacht de renners een bergrit met aankomst op Santuario di Oropa (11.8 km, 6.1%).

Nieuws
  • Cor Vos