Tadej Pogacar wint bergrit in Giro ondanks val en verovert roze trui

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. 

Pogacar

We zijn amper twee dagen ver in de Giro d'Italia en er stond al een aankomst op een col van eerste categorie op het programma. De streep werd namelijk getrokken op Santuario di Oropa (11.8 km, 6.1%), waar Dumoulin ooit won. Twee beklimmingen van derde categorie moesten de renners opwarmen voor die slotklim.

De vroege vlucht bestond uit vijf Italianen: Filippo Fiorelli, Martin Marcellusi, Christian Scaroni, Andrea Piccolo en Davide Bais. De kloof bedroeg maximaal vier minuten. Voor Piccolo ging het niet snel genoeg. Hij ging er op 50 kilometer van de finish in z'n ééntje vandoor. Fiorelli liet zich uitzakken.

De mannen van UAE Team Emirates en INEOS Grenadiers hadden duidelijk hun zinnen gezet op de ritzege. In de finale kwamen ze steeds dichter bij de koplopers. Op 15 kilometer van de streep reed enkel Piccolo nog voor het peloton uit.

Net voor de voet van de slotklim was er even paniek bij UAE Team Emirates. Tadej Pogacar reed leek en terwijl hij zich liet uitzakken naar de volgwagen kwam hij ook nog eens ten val. De Sloveen kreeg een nieuwe fiets en maakte vliegensvlug weer de aansluiting in het peloton.

(Lees verder onder de beelden)

Op de slotklim werd Piccolo bij de lurven gegrepen. Achteraan stond de deur wagenwijd open. Nairo Quintana was de eerste grote naam die moest afhaken. Op 4.5 kilometer van de top gooide Pogacar onder luid gejuich van het talrijk opgedaagde publiek de knuppel in het hoenderhok. Ben O'Connor was de enige die een paar tellen kon volgen.

'Pogi' kwam solo boven op Oropa en verovert zo toch nog de Maglia Rosa in het openingsweekend. Hij heeft nu in elke grote ronde minstens één rit gewonnen. Daniel Felipe Martinez werd tweede en Geraint Thomas bolde als derde over de streep.

Results powered by FirstCycling.com

De grote verliezer van de dag is andermaal Thymen Arensman. De 24-jarige Nederlander van INEOS Grenadiers bereikte pas na 1'36" de finish. Ben O'Connor vergaloppeerde zich toen hij even het wiel van Pogacar probeerde te volgen en verloor een minuut.