Mart Smeets over Arensman: 'Ik vind hem te voorzichtig, misschien wel te breekbaar'

Thymen Arensman kende een moeilijk openingsweekend in de Giro d'Italia. Hij zag een potentieel goed klassement al snel door zijn handen glippen.

Arensman
  • Afbeelding van Thymen Arensman Thymen Arensman

Arensman was een van de grote verliezers van de eerste twee dagen, want hij staat al op een straatlengte van de beste renners. Het leidde tot ontevredenheid bij de vader van Arensman, die op X verdekte kritiek leverde op Ineos Grenadiers. In gesprek met In de Leiderstrui vertelde Arensman junior over de eerste twee dagen.

"Ik had andere dingen aan mijn hoofd en dat was niet makkelijk. Als het mentaal niet goed zit, dan is het moeilijk om je lichaam tot het uiterste te moeten drijven en dat maakte het lastig om mezelf naar de kloten te rijden. Vanaf nu zal alles beter gaan. De Giro is nog lang en ik mik hoe dan ook op de derde week. Het is geen ideaal begin, maar ik sta er nog steeds goed voor."

Verdediging

In de podcast De Kopgroep gaan onder anderen Jip van den Bos en Mart Smeets in op de prestaties van Arensman. Smeets: "Ik heb iets dat ik denk: jongen, trap eens door die verdediging van je heen. Probeer eens duidelijk te maken wie je bent, waar je staat en wat je kan. Ik was verleden jaar heel erg onder de indruk van zijn manier van rijden, maar ik vind hem te voorzichtig. Of misschien wel te breekbaar."

Al denkt de oud-anchorman van NOS dat hij verwacht dat Arensman zich gaat herstellen. "Ik moet erbij zeggen dat ik dacht dat hij zaterdag een enorme klop zou krijgen, maar het was slechts 2 minuten en 18 seconden. Dat viel me nog mee. Dat is nog goed te maken. Als hij de progressie toont zoals in het verleden, komt hij nog wel bij de eerste tien uit in Rome."

Smeets' collega Jip van den Bos zag een Arensman die nog niet de juiste focus had, wat Arensman dus toegaf. "Wat ik denk is dat hij nog niet scherp genoeg was. Of dat nu mentaal of fysiek was. Hij heeft vaak in grote rondes dat hij niet goed genoeg is in de eerste week. Hij heeft dit jaar voor een andere aanpak gekozen, maar het heeft hem niet veel gebracht. Hij is gewoon niet goed genoeg op het moment."

Volgens de ex-renster moet Arensman zijn rol bij Ineos Grenadiers juist omarmen. "Hij hoeft de ploeg niet te dragen, hij is niet de man met alle druk. Hij mag het gewoon proberen. Hij heeft een beschermde rol en dat is eigenlijk de beste rol die je kunt hebben. Dat is nu voorbij. Ik weet niet of ze het meteen gaan opgeven, maar hij is er ook te snel af om werk op te knappen. In de derde week kan dat wel, want ik ga ervan uit dat hij erdoorheen komt."