Speelvogel Pogacar verklaart aanval in slotfase: 'Respect voor G dat hij mee ronddraaide!'

Het scheelde niet veel of Tadej Pogacar had net als Fabian Cancellara in de Tour van 2007 een sprintend peloton gevloerd.

Pogacar

Wie dacht dat Tadej Pogacar na een zwaar openingsweekend zijn benen zou sparen in een relatieve vlakke sprintersetappe, had het mis. Toen Mikkel Honoré op drie kilometer van de finish ten aanval trok op een klimmetje, glipte de Sloveen in zijn roze trui (en paarse broek) mee.

De twee moedige aanvallers kregen enkele tellen later het gezelschap van niemand minder dan Geraint Thomas. Honoré moest al snel weer afhaken, waardoor plots de twee topfavorieten voor de eindzege alleen voorop reden op minder dan drie kilometer van de streep.

De twee reden de longen uit hun lijf, maar bleken dan toch niet opgewassen tegen het aanstormende peloton. Pogacar werd pas op 200 meter van de streep weer ingerekend. "Ik volgde gewoon het wiel van Honoré. Ik viel niet aan", verklaarde Pogacar na afloop zijn aanvalsdrift.

"Maar samen met Geraint Thomas was dat toch een goede situatie. We probeerden het vol te houden, maar ik geloofde nooit dat we het zouden uitzingen. G (bijnaam van Thomas in het peloton) deed op het einde ook z’n deel van het werk, wat me verraste. Respect daarvoor!"

Pogacar bewijst zo nog maar eens dat hij een atypische ronderenner is. In plaats van energie te sparen voor de bergen die er nog zitten aan te komen, neemt zijn speelse karakter de bovenhand. "Ik had goede benen en dit soort terrein ligt me gewoon. De aanval deed me terugdenken aan mijn jeugd. Zo koerste ik vroeger ook met mijn vrienden. Dat spel ligt me."