Sprintersploegen ergeren zich aan Alpecin-Deceuninck: 'Ze verprutsen het voor iedereen'

De vroege vluchters hebben woensdag het peloton gevloerd in de Giro en dat is volgens de sprintersploegen de schuld van Alpecin-Deceuninck.

Alpecin

Op papier leek de vijfde etappe in de Giro d'Italia uit te draaien op een massasprint. In de beginfase moesten de snelle mannen wel een klim van derde categorie zien te overleven en dat lukte niet iedereen. Alpecin-Deceuninck voerde het tempo bergop immers fors op, waardoor Jakobsen, Ewan, Gaviria en ook Merlier (even) overboord werden gekieperd.

Door die sloopwerken werden de vroege vluchters al vroeg in de wedstrijd weer ingerekend. Gevaarlijk, want dan creëer je ruimte voor een tweede vlucht en dat is ook exact wat er gebeurde. Een viertal reed weg en ging in Lucca sprinten om de zege.

Na afloop waren de sprintersploegen flink gefrustreerd en wezen ze met de vinger naar Alpecin-Deceuninck. "Ik vind de manier van koersen bij Alpecin-Deceuninck heel frustrerend", zegt Iljo Keisse, ploegleider van Soudal Quick-Step, aan Sporza. "Ze hebben het iedereen moeilijk gemaakt. Ze hebben zelf een goede sprinter en kans om te winnen, maar hebben er nu niets aan."

Merlier deelt de frustratie van zijn ploegleider. "Het is een vreemde tactiek om andere renners er bergop af te rijden. Zo hebben ze zichzelf dood gedaan, denk ik. Dan zie je wat er gebeurt. Als je niet goed samenwerkt, dan heb je een vlucht die vooruit blijft."

'Grote show opgevoerd'

Jonathan Milan zag net als Merlier een aangekondigde massasprinst door zijn neus geboord worden. Zijn loods Jasper Stuyven wijst eveneens naar Alpecin-Deceuninck. "Ze hebben weer hun grote show opgevoerd", zegt hij aan Het Laatste Nieuws. Daarmee doelt Stuyven op de demarrage op de eerste klim.

"Het is hun recht dat ze dat willen proberen, maar ze willen toch ook de etappe winnen. Dan helpen ze uiteindelijk toch, maar ze zetten maar één mannetje bij. En de andere sprintploegen zoals Jayco-Alula en Visma Lease-a-Bike leken blijk te geven alsof ze niet wilden winnen, tot de laatste vijf kilometers."

Reactie Alpecin

Bij Alpecin-Deceuninck zien ze het anders. Ploegleider Preben Van Hecken vindt dat er te veel naar hen gekeken werd. "Bergop wilden we het verschil maken, maar daarna keken ze vooral naar ons om het gat te dichten op de sterke ontsnapping."

"Ik begrijp dat andere ploegen verwachten dat wij ons op kop van het peloton te zetten na onze aanval. Lidl-Trek en Soudal Quick-Step waren al goed vertegenwoordigd vooraan, maar de vluchters waren gewoon te sterk."