📸 'Stelvio wordt geschrapt uit parkoers wegens te veel sneeuw en lawinegevaar'

Het lijkt erop dat de hoogste col in de Giro d'Italia voor het tweede jaar op rij geschrapt zal worden.

Stelvio

Passo dello Stelvio zou dit jaar het pronkstuk van de Giro d'Italia moeten vormren. Renners moeten de legendarische klim betwisten tijdens de 16e etappe. Met een top op maar liefst 2758 meter hoogte is het ook de Cima Coppi (= hoogste punt in de Giro).

Het ziet er echter naar uit dat het peloton de Stelvio links zal laten liggen. Op dit moment liggen de flanken immers bedolven onder een flink pak sneeuw en het lawinegevaar is te groot. De Italiaanse openbare omroep RAI is het zelfs zeker: na een nieuwe inspectie van de organisatie werd besloten om de klim te schrappen. De organisatie zelf liet nog niet van zich horen.

(Lees verder onder de beelden)

Bergfex
Bergfex

Er zal dus een alternatieve route moeten gevonden worden. De rest van het parkoers blijft wel ongewijzigd. De start ligt in Livigno en de finishplaats is Santa Cristina Valgardena. In de finale moeten de renners over een col van eerste categorie en een slotklim van tweede categorie, waar ook de streep getrokken is.

Niet eerste keer

Het is lang niet de eerste keer dat organisatie een klim boven 2000 meter moet schrappen wegens te veel sneeuw en/of lawiengevaar. De Giro wordt immers verreden in mei en in de hoogst gelegen skigebieden kan er in die periode nog aan wintersport gedaan worden.

Ook vorig jaar werd het dak van de Giro geschrapt. Col du Grand Saint-Bernard (2469 meter) werd ingekort tot een hoogte van 1878 meter. De Stelvio werd voor het laatst geschrapt in 2013.

Nieuws
  • Bergfex