🎥 Beelden van slotmuur Giro-etappe van vandaag: met 19 procent op de skipiste tussen de sneeuw omhoog!

Of de Giro-organisatie nog wat gek klauterwerk in petto heeft als besluit van de toch al loodzare Koninginnenrit? Zeker! Bekijk de beelden maar...

weg over skipiste livigno

De renners in de Giro rijden vandaag hun Koninginnenrit, met meer dan 5000 hoogtemeters. Door wat gedoe met een kanton in Zwitserland waar de koers niet door mocht, werd het parkoers wat aangepast en krijgen de renners vandaag opeens de Mortirolo voor de kiezen. Maar dat is niet eens de steilste klim van de dag...

Klimmen langs de skiliften

Dat komt ook omdat Pogacar en co de andere, minder steile, kant van de iconische klim zullen doen, maar ook omdat de Giro nog voor een toetje van jewelste heeft gezorgd in aankomstregio Livigno.

Het ietwat protserige en mondaine skigebied, prachtig gelegen in een dalletje, doet ook dienst als uitvalsbasis voor de zomerse hoogtestages van veel profrenners. Onder andere Tadej Pogacar kent de regio op zijn duimpje. De Sloveen is er in de winter ook al eens op ski's gesignaleerd.

Misschien skiede hij wel langs het weggetje dat hij vandaag op de fiets omhoog moet. Want dat is reden twee waarom de Mortirolo niet de steuilste klim van de dag is: de Giro organisatie martelt de renners nog wat verder door de streep niet bovenop de Passo di Eira te leggen of af te dalen naar het dorp Livigno.

Nee hoor, ze slaan bovenop de Eira linksaf de onderhoudsweg naar een skipiste op. Langs de skiliften klimmen de renners tussen sneeuwmuren (op het filmpje in ieder geval, we weten niet hoe de situatie nu is..) naar Mottolino.

Van de Eira naar de aankomst is het 'nog even' een kleine twee kilometer klimmen aan 9,8 procent gemiddeld, met uitschieters van 19 procent. Een soort Redoute als besluit van de rit dus. Hieronder zie je een mooi filmpje van de klim en het profiel van de slotkilometers.

Het filmpje

Profiel van de laatste kilometers

Beeld: RCS

Passo di Foscagno

De lange klim die de renners voor de het slotakkoord onder de wieler zullen krijgen, de Passo di Foscagno, is meer een loper over de grote weg. In 14,6 kilometer overbruggen de renners 943 hoogtemeters, wat zorgt voor een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 procent.

Het steilste stukje zit meteen in het begin bij het dorp Isolaccia. Daar gaat het 1.600 meter zo'n 7,5 procent omhoog, maar voor de rest is het redelijk constant klimmen aan 6 a 7 procent. Vlakbij de top wordt het wat minder steil en is er nog een lange galerij naar de douanepoorten van Livigno - Livigno hoort bij Italië, maar heeft eigen belastingregels verworven (lees: je betaalt er weinig belasting..)

Daar aangekomen daalt het kort af alvorens het hupje naar Eira begint en de ellende van skipisteklim begint; allesbehalve een loper.

Giro d'Italia
  • Screenshot Instagram Livigno Ski Passion