Interview | Marijn van den Berg: 'Ik wil de aansluiting met de wereldtop maken'

Marijn van den Berg hoopt komende zomer zijn debuut te maken in de Tour de France. 

Berg

Voor onze Tour de France-special spraken we uitgebreid met Van den Berg. Hieronder lees je alvast een fragment uit dat interview, over schitteren in Milaan-Sanremo en bidons vangen van Thor Hushovd. De hele 212 (!) tellende Tourgids bestel je hier!

Na zijn goede voorjaar met knappe ereplaatsen in de Brabantse Pijl en Amstel Gold Race zat Van den Berg samen met zijn trainer Peter Schep en begeleider Sebastian Langeveld. Tijdens dat gesprek ging het zelfs al over de etappes die Van den Berg goed moeten liggen indien hij wordt geselecteerd. "Etappe acht", zegt Van den Berg zonder na te denken.

Het moge duidelijk zijn dat een debuut in de Tour de France in zijn hoofd gebeiteld zit. Ondanks dat hij nog niet zeker is van een plekje in de selectie. De rit naar Colombey-les-Deux-Eglises loopt constant op en af en heeft een totaal aan 3.200 hoogtemeters.

"De kans is aanwezig dat ik ga, maar het zal van een aantal dingen afhangen of het daadwerkelijk gaat gebeuren. Als ik erbij ben, zal ik hoe dan ook mijn eigen kansen moeten creëren. Ik zal geen mannetjes in dienst krijgen. Al doe ik het hele seizoen veel in mijn uppie. Ik heb het er weleens met de ploeg over gehad of ze een mannetje in ondersteuning erbij kunnen halen. Ik denk dat dit jaar belangrijk is geweest om te zien of dat het waard zou zijn. Nou, ik denk dat dat voorlopig is gelukt."

In de Brabantse Pijl maakte Van den Berg indruk

Wereldtop

Vooral in de Brabantse Pijl maakte Van den Berg indruk door grote namen als Tim Wellens en Dylan Teuns het vuur aan de schenen te leggen.

"Al is het nog lastig in te schatten waar ik sta tussen de toppers. Eigenlijk heb ik nog weinig klassiekers gereden, maar daar ligt wel mijn ambitie voor volgend jaar. Dit seizoen debuteerde ik in Milaan-Sanremo, maar daar kampte ik nog met de naweeën van een val op mijn hoofd. In principe is dat een koers die me heel goed moet liggen. Het is de bedoeling dat ik nog marge heb, want ik wil de aansluiting met de wereldtop maken."

Maar eerst dus de Tour de France als alles volgens plan verloopt. "Ik ben wel van het kamp dat de Tour de France de mooiste koers van het seizoen vindt. Vroeger zaten we (onder andere broer Lars, red.) vaak samen klaar om de Tour te kijken. Meestal waren we op vakantie in Frankrijk. Dan keken we op televisie, maar we hebben ook een paar keer live langs het parkoers gestaan."

"Ik heb nog eens een bidon gevangen. Dat is iets wat je nooit vergeet als je een jonge jongen bent. Ik weet zelfs nog van wie die was: Thor Hushovd. Ik had tot dan niet echt iemand waarvoor ik supporterde, maar na dat moment was ik gelijk fan van Hushovd. Hopelijk kan ik ooit doen wat Hushovd regelmatig in de Tour deed: een etappe winnen."