Interview | Visma's Frans Maassen: 'Was dichtbij vertrek bij de ploeg'

Maassen is twintig jaar ploegleider. Hij blikt terug en vergelijkt ook Vingegaard met een renner uit het verleden van de ploeg. 

Maassen

Voor onze Tour de France-special spraken we uitgebreid met Maassen. Hieronder lees je alvast een fragment uit dat interview, over zijn werk en over wat Jonas Vingegaard gemeen heeft met Oscar Freire. De hele 212 (!) tellende Tourgids bestel je hier!

Maassen zag de ploeg ontwikkelen van het grote Rabobank naar het kleine LottoNL-Jumbo en weer terug naar het grote Team Visma | Lease a Bike. Vooral sinds Richard Plugge en Merijn Zeeman in 2013 de touwtjes in handen kregen veranderde er veel. En verandering brengen in een organisatie is niet altijd makkelijk. Maassen weegt zijn woorden, maar geeft toe dat hij in het begin óók moeilijkheden heeft ervaren.

"Dat had er ook mee te maken dat we terug moesten in budget en Richard harde beslissingen moest nemen. Ik heb het in die beginjaren onder hen ook lastig gehad, omdat er simpelweg minder mogelijkheden waren. Ook voor ons ploegleiders. Toen Michiel Elijzen in 2014 opstapte (Elijzen vond dat hij minder werd betrokken in het geheel, red.), was ik ook dicht bij een vertrek. Gelukkig stonden de neuzen al snel weer dezelfde richting op."

Plugge & Zeeman

Met de kennis van nu is Maassen vooral blij dat het team onder leiding van Plugge en Zeeman is opgeschud. "Om veranderingen te brengen heb je kartrekkers nodig en dat zijn zij. Alleen veranderingen vinden niet van de ene op de andere dag plaats. Er was veel gemor intern en dat maakte het voor mij, voor iemand die al tien jaar bij de ploeg zat, niet makkelijk. Het ging om mensen waarmee ik jarenlang prettig had samengewerkt."

Daarbij werd er weinig gewonnen. "Ik treed niet graag op de voorgrond, maar intern kan ik soms heus de confrontatie aangaan. Ook met Richard of Merijn. We hebben in die tijd de nodige botsingen gehad, maar doordat we aan de grond zaten, moesten we écht kritisch naar de organisatie gaan kijken. Dat is gebeurd, en toen we vervolgens met Groenewegen en Roglič nog twee gouden grepen deden, waren we vertrokken."

Jonas Vingegaard

Toen Jonas Vingegaard in 2022 de Tour de France won, maakte dat het sprookje compleet. Toen de Deen in 2019 werd vastgelegd zag het daar niet meteen naar uit, aldus Maassen. "In wezen zijn veel renners onzeker, maar zoals Jonas was, heb ik niet eerder gezien. Nu is hij het tegenovergestelde en juist heel relaxed."

Hij vergelijkt hem zelfs met een andere relaxte renner waarmee hij heeft samengewerkt. "Ik moet zeggen dat het hedendaagse wielrennen lastiger zou zijn voor iemand die zo verstrooid is als Freire. Dat type zit er niet meer tussen, maar heel soms zie ik een vleugje Freire terug in Jonas. Ze hebben buiten de koers een bepaalde vorm van ontspannen zijn."

"En nog belangrijker: er is een fysieke gelijkenis. Freire kon net als Jonas snel verbeteren qua niveau. Ze gaan razendsnel van doorsnee naar topniveau. Léon van Bon was ook zo’n renner."