Er staat geen maat op Primoz Roglic in de Dauphiné: Sloveen wint tweede bergrit op rij

Ook op de loodzware slotklim naar Samoëns 1600 is de kopman van BORA hansgrohe heer en meester.

Roglic gele trui Dauphiné

De voorlaatste rit in het Critérium du Dauphiné was een hele zware. De renners moesten vandaag vier Alpencols beklimmen, waaronder een loodzware slotklim. De finish lag namelijk bovenop Samoëns 1600, na een klim van tien kilometer á 9,3%.

Vanuit startplaats Albertville ging het peloton van start zonder Tao Geoghegan Hart. De Brit van Lidl - Trek had nog te veel last van de valpartij eerder deze week. Verder regende het opgaves vandaag met onder meer Ilan van Wilder en Neilson Powless die er de brui aan gaven.

De renners die nog wel in orde waren streden in de openingsfase om een plek in de kopgroep. Uiteindelijk reed er een flinke groep weg, met onder meer Marc Soler (UAE), Lorenzo Fortunato (Astana), Warren Barguil (dsm firmenich), Davide Formolo (Movistar) en de Nederlander Koen Bouwman (Visma - LAB).

Solo Soler, Evenepoel lost opnieuw

Op zowel de Col de Saisies als de Côte d'Arâches kwam Fortunato als eerste boven. Op de Col de la Ramaz moest de Italiaan vervolgens passen toen eerst Barguil en daarna Soler op de pedalen ging staan. De Spaanse aanvaller maakte zich los van de rest en begon op 44 kilometer van de streep aan een hoopvolle solo.

In het peloton nam BORA-hansgrohe de verantwoordelijkheid. De ploeg van leider Primoz Roglic reed de hele rit een strak tempo en trok dit door op de slotklim.

Evenepoel lost opnieuw

In het peloton nam BORA-hansgrohe de verantwoordelijkheid. De ploeg van leider Primoz Roglic reed de hele rit een strak tempo en trok dit door op de slotklim. Hierdoor ging het al snel te hard ging voor Remco Evenepoel. De mannen van Roglic bleven gas geven en de favorieten groep werd alsmaar kleiner. Ook de vroege vluchters moesten er aan geloven en werden één voor één ingelopen. Enkel Soler leek vooruit te kunnen blijven.

Halverwege de klim deelde groene truidrager Ciccone een speldenprik uit. De Italiaan werd echter al snel teruggefloten door Aleksandr Vlasov, die zich opnieuw ontpopte als meesterknecht.

Onder aanvoering van de Rus werd het gat naar de koploper alsmaar kleiner en de favorietengroep flink uitgedund. Op 2000 meter van de aankomst werd Soler ingelopen. Hierna zaten nog slechts tien renners in het wiel van Vlasov, onder wie Dauphiné-revelaties Derek Gee en Oier Lazkano.

Roglic oppermachtig

In de slotkilometer plaatste Santiago Buitrago een eerste aanval. Ook Lazkano waagde nog een poging, maar toen Roglic op de pedalen ging staan was er niets meer aan te doen. De Sloveen sprintte oppermachtig naar zijn tweede etappeoverwinning in deze Dauphiné en verstevigde zijn leidende positie.

Een sterke Matteo Jorgenson strandde in het wiel van Roglic en werd tweede. De Amerikaan staat nu ook tweede in het klassement, op 1 minuut en 2 seconden van de kopman van BORA. De verrassende Gee werd vandaag vijfde en staat nu op plek drie in de rangschikking.

Morgen staat de laatse etappe in het Critérium du Dauphiné op het programma. Er staat opnieuw een zware bergrit op het programma, met finish op Plateau de Glières.

Nieuws
  • Cor Vos