Excuses van Vingegaard aan Van Aert, verwijten aan Philipsen & struggles van O'Connor: dit was deel 1 van de Tour de France-serie op Netflix

Het tweede seizoen van de Tour de France-serie op Netflix is uit. Dit zijn onze bevindingen na de eerste vier afleveringen. 

Tour de France

In totaal bestaat de serie uit acht afleveringen. Wieler Revue bekeek de eerste vier en verschillende ploegen en renners vielen ons op. Hoofdrollen waren er in het eerste deel voor: Jonas Vingegaard, Wout van Aert, Ben O'Connor, Pello Bilbao en Jasper Philipsen.

De excuses van Vingegaard

In rit twee van de Tour de France van vorig jaar reed Victor Lafay in de laatste kilometer weg. In zijn wiel strandde Wout van Aert, die woedend naar de bus reed. Was hij boos op Jonas Vingegaard, omdat de Deen geen beurt op kop had gedaan? Nee, niets van dat, want Van Aert benadrukt in de bus meteen dat het niet gericht was aan zijn teamgenoot.

De excuses van Vingegaard waren er overigens wel. Meteen nadat hij de bus inliep, sloeg hij Van Aert op zijn schouder en vertelde hij een fout te hebben gemaakt om niet meteen achter Lafay te zijn aangegaan.

De struggles van O'Connor

In de eerste vier afleveringen is een prominente rol weggelegd voor Ben O'Connor, die niet in topvorm verkeerde en zijn leiderspositie binnen Decathlon Ag2r-La Mondiale verloor aan Felix Gall. Waar in seizoen één vooral de miscommunicatie in beeld kwam (O'Connor zelf vertelde tegen Wieler Revue dat Netflix het enigszins uitvergroot), staat nu het karakter van de Australiër centraal.

Ploegleider Julien Jurdie, ook niet vies van wat emoties, zegt zelfs dat O'Connor moeite heeft om zijn emoties onder controle te houden. Als het niet loopt, vervalt hij in negativisme en begint hij regelmatig te schelden. Kolderiek is ook de strijd die hij voelt met landgenoot Jai Hindley.

Die strijd lijkt bijna gecreëerd te zijn door Netflix, maar achter de schermen is een O'Connor te zien die oprecht boos is dat zijn ploeg Hindley (mede) geholpen heeft aan ritwinst en de gele trui door in de vlucht van de dag kopwerk te doen in dienst van Gall. Het gaat zelfs zover dat O'Connor, die op die dag geen rol speelde, zich verraden voelde.

De verwijten aan Philipsen

Jasper Philipsen won vorig jaar vier ritten in de Tour de France, maar maakte zich niet bij iedereen geliefd. Niet bij alle fans, maar ook niet bij collega's. "Hij is zo chaotisch in zijn bewegingen. Het gaat om winnen, maar óók om de manier waarop je wint", vertelt Fabio Jakobsen, die Philipsen verantwoordelijk hield voor zijn val in rit vier. Ook Wout van Aert stelt dat Philipsen al eens gedeklasseerd had moeten worden.

Bij Alpecin-Deceuninck lijken ze niet te zitten met de verwijten. Ze hebben een ons-tegen-de-rest-mentaliteit. "Wat ze van ons vinden? Dat interesseert me niet", aldus ploegleider Christoph Roodhooft. Of Philipsen zelf: "We zijn hier niet om vrienden te maken."

De ode aan Gino

De serie krijgt regelmatig kritiek vanwege het Netflix-sausje eroverheen. Natuurlijk, dingen worden uitvergroot, maar er zitten heus persoonlijke scènes in. In aflevering vier staat de ode van Pello Bilbao aan de verongelukte Gino Mäder centraal.

Je ziet de voorbereiding van de Spanjaard, die moeite had om het verdriet om te zetten in motivatie en de week voor de Tour nog op een surfboard staat. De emoties na zijn ritwinst zijn mooi in beeld gebracht.