7 manieren om je dure fiets te beschermen tegen diefstal

Je fiets goed sluiten is maar één van de vele manieren om je te wapenen tegen fietsdiefstal!

Fiets

Fietsdiefstal is één van de populairste vormen van criminaliteit. Vorig jaar werden in Nederland ruim 85.000 fietsdiefstallen gemeld. Het werkelijke aantal ligt nog pakken hoger, want niet iedereen doet aangifte van zijn of haar gestolen fiets. Gelukkig bestaan er heel wat manieren om te voorkomen dat jij ook slachtoffer wordt.

Degelijk slot

De meest voor de hand liggende manier om je fiets te beveiligen, is het aanschaffen van een degelijk slot. Er bestaan verschillen sloten die onderling sterk verschillen in kwaliteit en er zijn meerdere manieren om je fiets te sluiten.

Een ingebouwd slot is sowieso geen goed idee. Daarmee blokkeer je het achterwiel, maar de fiets zelf is niet ergens aan vastgemaakt en kan dus nog steeds meegenomen worden. Je gebruikt daarom beter een extern slot en je fiets maak je beter vast aan een zo sterk mogelijk voorwerp (bijvoorbeeld een verlichtingspaal).

Verder bestaan sloten in verschillende soorten materialen, het ene sterker dan het andere. Fietsdieven beschikken tegenwoordig over gereedschap (tang, slijpschijf...) om sloten open te breken dus kies je maar beter voor een slot dat gewapend is tegen dat soort gereedschap (bv een kettingslot).

GPS-tracker

Wordt je fiets ondanks een degelijk slot toch gestolen? Dan kan je nog altijd proberen de dieven achterna te hollen! Niet letterlijk dan (al is dat ook mogelijk als je ze op heterdaad betrapt en over een goede conditie beschikt), maar door middel van een GPS-tracker.

Dat is een klein zendertje die je op je fiets bevestigt of in je fiets verstopt. Zo kan je vanop afstand (via smartphone, pc...) de exacte locatie van je fiets bepalen. Kleine kanttekening: als je gestolen fiets op privéterrein staat, dan heb je die nog niet zomaar terug. De politie heeft immers een huiszoekingsbevel nodig om te mogen binnenvallen en fietsdiefstal krijgt logischerwijs niet de hoogste prioriteit.

Strava

Wie zijn of haar fietsritten deelt op Strava, kan fietsdieven op slechte ideeën brengen. Via de route die je deelt kunnen dieven namelijk je adres te weten komen. Zo weten ze in welke garage er duur spul staat. Dat probleem kan je eenvoudig verhelpen door op Strava een privacy zone in te stellen. Een radius rond je woning verbergt dan je adres.

Wiel losdraaien

Dieven zijn meestal te lui om een echte job te zoeken. Als je de diefstal vermoeilijkt, dan haken ze misschien ook af. Dat kan je doen door bijvoorbeeld de as van een wiel los te draaien. Wegrijden met de gestolen fiets is dan onmogelijk en het wiel vast draaien vraagt tijd, waardoor dieven het misschien zullen opgeven.

Fiets registreren bij politie

Je fiets registreren bij de politie kan enerzijds potentiële dieven afschrikken. Anderzijds komt een gestolen en geregistreerde fiets sneller terug bij de rechtmatige eigenaar terecht. De politie kan via de zelfklevende sticker de eigenaar immers makkelijk opsporen en jij kan makkelijk bewijzen dat de fiets van jou is.

Plaats & locatie

Denk ook na over de exacte plaats en het tijdstip waarop je je fiets onbewaakt achterlaat. Er zijn namelijk locaties en tijdstippen waarop het risico op diefstal een pak hoger is. Zo zijn winkelgebieden, uitgaansbuurten en stations echte hotspots voor fietstdieven. In steden wordt ook veel meer gestolen dan op het platteltand en 's nachts is het risico op diefstal groter dan overdag.

Als je niet anders kan dan je fiets in dergelijke hotspots achterlaten, dan sluit je hem maar beter op een plaats waar heel veel mensen passeren. Niet in een rustig, afgelegen straatje dus. Dieven hebben op die manier minder privacy bij het stelen.

Verzekering

Als dieven er ondanks alle hoger genoemde voorzorgsmaatregelen toch in slagen om je fiets te jatten, dan kan je de financiële pijn verlichten door een fietsverzekering af te sluiten (uiteraard voor de diefstal plaatsvindt). Vooral bij dure fietsen is dat interessant. Om de hoogte van de vergoeding te bepalen, wordt de afschrijvingsregel gehanteerd.

Zelf in het zadel
  • Photo by Tobias Cornille on Unsplash