Mark Cavendish door Brits koningshuis geridderd tot 'Sir Mark Cavendish'

De 39-jarige sprinter zal naar de Tour de France afreizen als Sir Mark Cavendish. 

Mark Cavendish

In aanloop naar zijn laatste Ronde van Frankrijk ontvangt Mark Cavendish een bijzonder eervolle beloning voor zijn prachtige carrière. De 39-jarige Brit ontvangt een nieuwe koninklijke onderscheiding en mag zich voortaan als 'Sir' laten aanspreken.

Tijdens de jaarlijkse viering van de verjaardag van de Britse vorst wordt er dit jaar aan meer dan 1.000 mensen een eretitel uitgedeeld. De viering - met de militaire parade - vindt vandaag plaats. Dat ondanks dat Koning Charles (75) pas op 14 november jarig is.

Het merendeel van de onderscheidingen gaat naar mensen die zich in hebben gezet voor maatschappelijke zaken, maar dus ook naar beroemdheden die hun koninkrijk een dienst hebben bewezen. Cavendish, die aan het einde van een glansrijke carrière is, is er daar dus een van.

Tour de France

'The Manx Missile' beleefde tot dusver een prachtige carrière met onder meer de wereldtitel, winst in Milaan - Sanremo en een totaal van 164 overwinningen tot dusver. Wat het meest tot de verbeelding spreekt zijn natuurlijk de 34 ritoverwinningen in de Tour de France.

Na zijn mislukte poging van vorig jaar waagt Cavendish dit jaar een nieuwe - laatste - poging om alsnog alleenrecordhouder te worden. Momenteel deelt hij het record van 34 ritoverwinningen nog met Eddy Merckx. Met de eretitel op zak probeert Sir Mark Cavendish nu dus opnieuw geschiedenis te schrijven.

De Britse sprinter, volgens velen de beste aller tijden, werd in 2011 ook al geridderd door Queen Elisabeth II. Dat was na zijn gewonnen wereldkampioenschap op de weg. Dit jaar stijgt hij in de ridderorde, met de eretitel 'Sir' tot gevolg.