FC Knudde-maker Toon van Driel: 'Toen ik nog in Zandvoort woonde, kwam ik in de duinen veel Tokkie-fietsers tegen' 

Toon van Driel van FC Knudde is een groot wielerliefhebber, maar heeft het niet per se op alle wielrenners...

toon van driel

Onze superdikke Tourspecial ligt in de winkel (hier bestel je online!) En deze editie is extra speciaal, want niemand minder dan Roxane Knetemann is onze gasthoofdredactrice. Samen met haar presenteren we vol trots uiteraard alles wat je moet weten over het parkoers. De gids staat ook boordenvol met interviews en reportages met/over iedereen die ertoe doet in de Tour de France (Femmes).

De spiegel van FC Knudde

Maar het gaat in de gids natuurlijk niet alleen maar over de Tour. We hebben ook onze vaste rubrieken. Louis Bovee maakte weer 'Het wielergevoel van...' Deze keer vertelt Toon van Driel, de maker van het legendarische FC Knudde, wat hij met we wielersport heeft - en hij doet enkele uitspraken die er niet om liegen...

"Ik heb vijftig jaar FC Knudde gemaakt en hiervoor vorig jaar een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Ik ben een satiricus die de sportwereld een spiegel voor houdt. De sportwereld is een spiegel van de samenleving, maar dan veel gekker. In de regering kom je veel plucheplakkers tegen. Zij willen thuis niet lekker met hun vrouw kletsen, maar vooral gezien worden", opent Van Driel met een meer politieke bespiegeling.

Van Driel niet zo enthousiast over wielrenners in Zandvoort...

Daarna komt hij echt over wielrennen te spreken. "Ja, Jan Janssen en Jopie Zoetemelk. Onze Tourwinnaars. Ik heb hen nooit ontmoet, maar ze zullen ongetwijfeld in FC Knudde hebben opgetreden, want de maand juli staat altijd volledig in het teken van de Tour de France. Er wordt dan niet gevoetbald, uitsluitend vriendschappelijke wedstrijden."

"De Tour, en in mindere mate de Giro en de Vuelta, vind ik fascinerend. Ik kijk elke dag. De bergetappes spreken bij mij het meest tot de verbeelding. Dat is spektakel van de bovenste plank."

"Ik heb gefietst, maar nooit in clubverband, Schei uit. Toen ik nog in Zandvoort woonde, kwam ik in de duinen veel Tokkie-fietsers tegen. Die stormden richting mij en riepen 'opzij, opzij', met een fanatisme dat tegen agressie aanzat. In mijn vrienden- en kennissenkring wordt veel gefietst. Zij redeneren: een dag niet gefietst is een dag niet geleefd. Dat virus heb ik niet. Ik loop elke dag twee uur met mijn honden, dat is mijn ontspanning."