Interview | Demi Vollering: 'Andere ploegen worden steeds sluwer en slimmer'

Demi Vollering heerst weer als vanouds, op dit moment in de Ronde van Zwitserland. Maar ze ziet wel dat ze uit een ander vaatje moet tappen om te winnen. We spraken haar uitgebreid. 

demi vollering met baskische hoed

Onze superdikke Tourspecial ligt in de winkel (hier bestel je online!) En deze editie is extra speciaal, want niemand minder dan Roxane Knetemann is onze gasthoofdredactrice. Samen met haar presenteren we vol trots uiteraard alles wat je moet weten over het parkoers. De gids staat ook boordenvol met interviews en reportages met/over iedereen die ertoe doet in de Tour de France (Femmes).

Vollering start dichtbij huis

In de Tour de France Femmes zijn alle ogen straks natuurlijk gericht op Demi Vollering. De in Zwitserland woonachtige Zuid-Hollandse kende een wat lastiger voorjaar, maar is helemaal terug. Ze won de Vuelta en andere Spaanse kleinere etappekoersen en heerste afgelopen week in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen.

We spraken haar uitgebreid en vroegen natuurlijk alvast naar die Tour de France Femmes, met start in eigen land. "Het is heel speciaal om in Rotterdam te starten. Het is de eerste buitenlandse start van de Tour de France Femmes en om die zo dicht bij de plek te hebben waar ik geboren en opgegroeid ben, is heel bijzonder."

Is de Tour je absolute hoofddoel dit jaar?

"De Tour zal de rest van mijn carrière een hoofddoel blijven en dit jaar komen daar de Olympische Spelen ook nog bij. En ook het WK is een mooie koers die ik nog eens wil winnen. Genoeg doelen dus."

Is het niet te veel?

"Dat gaan we vanzelf meemaken."

Hoe schat je je vorm in?

"De vorm is heel erg goed, maar ik heb hier en daar een beetje pech gehad in het voorjaar. Een wedstrijd als de Amstel Gold Race, die werd ingekort, en ook de Waalse Pijl was een heel stuk makkelijker dan voorgaande jaren. Dat ik niet heb gewonnen dit voorjaar geeft me alleen maar meer motivatie richting de rest van het seizoen."

Maar het niveau van de concurrentie gaat ook omhoog hebben we gezien.

"Zeker. Ook qua tactieken worden de andere ploegen steeds sluwer en slimmer. Longo Borghini en Niewiadoma waren altijd al sterk, alleen worden ze nu ook ondersteund door een sterk collectief. Dat is wel een grote verandering."

Ga je in de Tour ook werken voor Lorena Wiebes of is geel het enige dat telt?

"Ik zie daar geen gevaar in. Als ik werk voor Lorena in de Tour, moeten die andere klassementsrensters dat ook doen. Want stel dat het peloton breekt en ik zit vooraan en zij niet, hebben ze ook een probleem."

Wordt de Tour op Alpe d’Huez beslist en ken je die klim een beetje?

"Ik heb die berg nog nooit opgereden. Als kind droom je ervan om daar omhoog te rijden in de Tour en nu is het zover. Toen ik nog voor de toerclub reed, deed iedereen mee aan de Alpe d’Huez Challenge, dus ik hoorde er als kind al veel over. Nu mag ik ‘m eindelijk zelf oprijden. En nog wel in koers als apotheose van de Tour."

Ga je ‘m nog verkennen?

"Jazeker. Na het Spaanse blok ga ik nog die kant op met de camper om de belangrijkste etappes te verkennen (dit is inmiddels gebeurd, red.). Alpe d’Huez is niet de enige verraderlijke etappe namelijk. Ook de dag daarvoor wordt een hele zware etappe waar de Tour beslist kan worden."

Magazine
  • Cor Vos