Winnaar NK wielrennen gedeclasseerd... omdat hij al juichend over de streep komt!

Een stom foutje kostte Finn Bastiaanssen de nationale titel.

Finn

Afgelopen weekend vond op de befaamde VAM-berg, een vuilnisbelt in Drenthe, het Nederlands kampioenschap wielrennen plaats. Dat was niet het NK voor de profs, maar voor de jeugd. De wedstrijd van de nieuwelingen kende een dramatische ontknoping.

Ene Finn Bastiaanssen had op de VAM-berg het sterkste eindschot en sprintte naar de Nederlandse driekleur. Van blijdschap gooide hij zijn twee armen in de lucht, maar dat juichen kwam hem heel duur te staan. Bij de nieuwelingen is het namelijk verboden om met de handen los van het stuur te rijden.

De wedstrijdjury was onverbiddelijk. Eén uur na de finish werd Bastiaanssen gedeclasseerd wegens onvoorzichtig rijgedrag. Thijs Wiersma werd uitgeroepen als winnaar. Bastiaanssen werd teruggezet naar plek vijf.

'Dubbel gevoel'

"Ik sta hier met een flink dubbel gevoel” zei de kersverse Nederlandse kampioen bij de nieuwelingen na afloop. “Maar Finn maakte een fout, het is niet anders. Ik had liever gewonnen op een goede manier door als eerste over de streep te komen. Dat lukte niet door een foutje van mijzelf."

"Na een uur had ik toch gewonnen. Aan de ene kant mooi, maar je mist het moment dat je zelf als eerste over de streep komt. Ik kwam hiernaartoe om te winnen. Dat lukte net niet en toch wel. Dat is mooi en ook weer niet. Ik mag er blij mee zijn en ik ga de trui toch wel met trots dragen.”