Tour de France gaat in 2026 van start in Barcelona

De geruchten waren er al een poosje, maa nu is het officieel: de Tour de France gaat in 2026 definitief van start in de Catalaanse hoofdstad.

Christian Prudhomme

ASO-directeur Christian Prudhomme heeft vanochtend bekendgemaakt dat de Tour de France in 2026 zal starten in Barcelona. Na het Grand Départ van San Sebastian in 1992 en Bilbao vorig jaar zal de Tour voor de derde keer van start gaan in Spanje.

2009

In 2009 deed de Tour voor het laatst Barcelona aan toen Thor Hushovd er met de overwinning vandoor ging op de Montjuic. Er zijn nog geen details over het parkoers naar buiten gebracht, behalve dat de eerste twee etappes in en rond Barcelona zullen worden verreden waarna het peloton op maandag richting de Franse grens trekt.

Grote steden

Tourdirecteur Christophe Prudhomme is maar wat in z'n nopjes met weer een mooie grote stad als vertrekplaats van de Tour de France, nadat het Italiaanse Firenze over anderhalve week het toneel is van de Tourstart.

“Wij houden van grote steden, Frans of buitenlands, de meest prestigieuze, maar op voorwaarde dat we de kleinere steden, de dorpen in Frankrijk, blijven bezoeken. Dit is essentieel. Voor Barcelona was er de politieke wil maar ook sportieve belangstelling voor de Montjuic-klim", zei Prudhomme tegen l'Equipe.

Op de Montjuic werd al twee maal een WK georganiseerd en ook vonden de Olympische Spelen van 1992 er plaats.