Merijn Zeeman over Vingegaard: 'Het is nog een beetje onzeker, maar hij gaat absoluut bij de betere renners van de Tour behoren'

Jonas Vingegaard zal zijn titel in de Tour de France verdedigen. 

Vingegaard

De Deen viel in de Ronde van Baskenland en brak daarbij zijn sleutelbeen, enkele ribben en hij liep een longkneuzing op. Het werd een race tegen de klok, die Vingegaard dus heeft gehaald. Eerder op de dag maakte Team Visma | Lease a Bike haar selectie voor de Tour de France bekend.

Wereldprestatie

De volgende vraag is hoe goed Vingegaard daadwerkelijk is. "Fit zijn is natuurlijk nog iets anders dan in vorm of competitief zijn", vertelt sportief directeur Merijn Zeeman in gesprek met WielerFlits. "Jonas is in ieder geval fit. Hij heeft echt enorm hard gewerkt. Dat is een heel, heel, heel groot compliment aan hem, maar ook aan de performance staf."

"Dat we hem überhaupt kunnen meenemen naar de Tour, is echt een wereldprestatie. Daar heeft het heel lang niet naar uitgezien. Ondertussen hielden we andere opties actueel, zeker na het wegvallen van Dylan van Baarle en Steven Kruijswijk. Als Jonas niet was gegaan, dan was Olav Kooij zijn vervanger geweest."

Heel veel meer opties waren er ook niet meer voor de Nederlandse ploeg. "Langzamerhand begonnen we toch te filosoferen, want we zagen en zien dat we Jonas fit en heel gemotiveerd aan de start van de Tour konden krijgen."

Betere renners

En nog belangrijker: Vingegaard wil zelf heel graag. Eerder werd al bekend dat hijzelf het laatste woord zou hebben. "Hij gaat ook absoluut wel bij de betere renners in de Tour behoren. Wielrennen is nu eenmaal een sport waarin allerlei tactische situaties kunnen ontstaan. Dat is de overweging geweest om hem toch mee te nemen."

Of hij even goed is als voorgaande jaren kan Zeeman nog niet zeggen. "Dat zullen we snel genoeg zien, denk ik. Qua trainingsarbeid heeft hij alles eruit gehaald. Hij is heel erg fit en heeft er heel veel zin in. Maar hij heeft ook geen wedstrijden gereden. Hoewel wielrennen steeds meer een trainingssport is, is het wel onzeker waar hij nu staat."

Een voordeel kan zijn dat de Tour de France in het slotweekend loodzwaar is. "Geen enkele Tourrenner kan dit jaar te vroeg juichen. Wij gaan naar Frankrijk om drie weken lang te strijden. Dat is waar jullie op kunnen rekenen!"