Dylan van Baarle traint weer buiten na sleutelbeenbreuk: 'Net na de val dacht ik nog: volgens mij ben ik er goed vanaf gekomen'

Dylan van Baarle viel in de Dauphiné en zag zo de Tour de France aan zijn neus voorbijgaan. 

Baarle

Van Baarle was samen met zijn teamgenoot Steven Kruijswijk het grootste slachtoffer van de massale valpartij in de Dauphiné. Hij brak zijn sleutelbeen en in één klap was zijn Tour de France om zeep. In de podcast In Koers kijkt hij terug op zijn valpartij in de Franse voorbereidingskoers.

"Ik ging net naar voren om Matteo en Sepp te helpen. Dan gaan ze voor je onderuit, en ik voelde dat de weg glad was. Ik maakte de beslissing om een beetje de berm in te sturen, maar ik had helaas nog te veel snelheid. Ik ben vol op mijn schouder terechtgekomen."

In eerste instantie dacht Van Baarle dat het zou meevallen. "Ik dacht: volgens mij ben ik er redelijk vanaf gekomen. Gazzoli van Astana lag bovenop me. Die wilde me een hand geven om me overeind te trekken, maar toen merkte ik dat het niet goed was. En dan begint de hele rollercoaster."

Samen met Steven Kruijswijk, die een breukje in zijn heup opliep, bleef hij lang zitten. "Ik kon ook niet met Steven praten, want hij was wit weggetrokken en ik voelde me ook niet top natuurlijk. We zaten met onze ziel onder ons arm daar. Je wil vooral snel weg. Uiteindelijk ben ik met een brandweerachtige ambulance naar het ziekenhuis gebracht."

Training

Heel even dacht Van Baarle dat de Tour de France nog een optie zou zijn. "Maar toen ik eenmaal in bed lag, daalde het in dat dat heel moeilijk ging worden. Uiteindelijk bleek dat ook na de operatie, die iets complexer was dan ze in eerste instantie dachten."

"Mijn sleutelbeen was door midden en het middelste deel daarvan was versplinterd. Ik heb nu een plaat van elf centimeter in mijn sleutelbeen."

Inmiddels gaat het weer beter met Van Baarle. "De eerste dagen terug thuis was ik nog wel een beetje groggy van de narcose, maar een week na de val zat ik voor het eerst weer op de Tacx en sindsdien heb ik daar iedere dag opgezeten. Eergisteren heb ik weer voor het eerst buiten kunnen fietsen. Dat was wel fijn."

Opvallend is dat Van Baarle momenteel in Tignes verblijft, waar zijn teamgenoten de puntjes op de i zetten voor de Tour de France. "Ik zie ze niet zo heel veel. In principe ben ik niet met ze, maar natuurlijk heb ik contact. Het voelt een beetje gek, maar uiteindelijk weet ik dat het beter is om niet met dit niveau en deze blessure aan de Tour te starten. Ik kan me erin berusten."

"Tijdens de Tour zit ik in Tignes om me voor te bereiden op de Spelen en Vuelta. Ik ga de Spelen halen, dat gaat geen probleem zijn. Dat is in elk geval een mooi vooruitzicht."

Nieuws
  • Cor Vos