Michel Hessmann krijgt milde dopingstraf: 'Aannemelijk dat hij vervuild medicijn nam'

Het lijkt erop dat Visma | Lease a Bike-renner Michel Hessmann niet doelbewust heeft proberen vals te spelen. Toch wordt hij wel gestraft. 

Hessmann

Het Duitse dopingagentschap NADA heeft Michel Hessmann een schorsing van vier maanden opgelegd, waarvan hij er al drie heeft uitgzeten. Dat laat zijn ploeg Visma - Lease a Bike weten.

De 23-jarige Duitser werd in augustus 2023 door Visma - Lease a Bike op non-actief gezet, nadat hij tijdens een controle buiten competitie positief testte op hlortalidon, een vochtafdrijvend middel. Hessmann schreeuwde zijn onschuld uit en weet dat positieve test aan een vervuild medicijn.

Een definitieve uitspraak liet erg lang op zich wachten, maar vrijdag velde het Duitse dopingagentschap eindelijk een verdict. Ze zijn ervan overtuigd dat het verboden middel niet intentioneel in het lichaam van Hessmann is terechtgekomen. Hij kreeg daarom een milde straf.

Vervuild medicijn

"Het NADA is tot de conclusie gekomen dat het aannemelijk is dat Hessmann een vervuild medicijn zoals paracetamol, ibuprofen of naproxen heeft ingenomen. Eerder kwamen externe deskundigen tot die conclusie en seponeerde de Duitse Justitie de zaak al in januari", schrijft Visma - Lease a Bike.

"Het NADA is echter ook van mening dat het risico van vervuilde medicatie bij de atleet ligt en stelde Hessmann daarom de lichtst mogelijke schorsing voor van 4 maanden, met een terugwerkende kracht van drie maanden. Dat is door de renner vandaag geaccepteerd.”

Toekomst

De beloftevolle Duitser heeft nog een contract tot 2024. De kans bestaat dat hij over een maand, wanneer zijn schorsing afloopt, terug gaat koersen voor de ploeg. "Na afloop van de schorsing zullen Michel Hessmann en de ploeg zich beraden over een vervolg."

Nieuws
  • Cor Vos