Demi Vollering over haar 'wielerwortels': 'Mijn school lag op 17 kilometer van huis dus twee keer per dag was dat al een flinke training' 

Demi Vollering heerst weer als vanouds. We spraken haar over hoe ze is begonnen met fietsen. Een flinke rit elke dag naar school, zonder elektrische fiets...

demi vollering met baskische hoed

Onze superdikke Tourspecial ligt in de winkel (hier bestel je online!) En deze editie is extra speciaal, want niemand minder dan Roxane Knetemann is onze gasthoofdredactrice. Samen met haar presenteren we vol trots uiteraard alles wat je moet weten over het parkoers. De gids staat ook boordenvol met interviews en reportages met/over iedereen die ertoe doet in de Tour de France (Femmes).

Vollering start dichtbij huis

In de Tour de France Femmes zijn alle ogen straks natuurlijk gericht op Demi Vollering. De in Zwitserland woonachtige Zuid-Hollandse kende een wat lastiger voorjaar, maar is helemaal terug. Ze won de Vuelta en andere Spaanse kleinere etappekoersen en heerste recent in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen.

We spraken haar uitgebreid en vroegen natuurlijk alvast naar die Tour de France Femmes, met start in eigen land. "Het is heel speciaal om in Rotterdam te starten. Het is de eerste buitenlandse start van de Tour de France Femmes en om die zo dicht bij de plek te hebben waar ik geboren en opgegroeid ben, is heel bijzonder."

Er zal meteen vanaf de start op je gelet worden.

“Ik zal niet zeggen dat een Grand Départ in Nederland extra druk geeft. Niemand kan mij meer druk opleggen dan ikzelf. Natuurlijk zullen er veel vrienden en familie langs de kant staan om me aan te moedigen, maar dat zie ik alleen maar als een extra motivatie. Voor mij zal er weinig te winnen zijn die eerste dagen. We gaan proberen om Lorena Wiebes aan de gele trui te helpen in de eerste etappe en dat is ons grote doel.”

Tijdens die eerste etappes door Nederland rijd je op wegen die je goed kent.

"Inderdaad. Toen ik nog jong was ging ik altijd op de fiets naar school en toen ik wat ouder werd, trok ik dat gewoon door. Mijn school lag op 17 kilometer van huis dus twee keer per dag was dat al een flinke training. Soms vertrok ik ’s ochtends van huis als het nog donker was en ’s avonds in het donker ging ik weer terug.

"Ik trotseerde alle weersomstandigheden. Dat heeft me wel een beetje gevormd, denk ik. Ik denk dat dat voor veel Nederlandse schoolkinderen geldt. Mijn moeder is ook gek van de fiets. In plaats van met de auto boodschappen te doen, gaat ze meerdere keren per week op de fiets naar de supermarkt."

Magazine
  • Cor Vos