Bakelants schuift Van Aert naar voren voor eerste geel: 'Wout kan zo'n etappe op 95 procent winnen'

Wout van Aert is nog niet in zijn topvorm, maar zijn vierde plaats op het BK was in elk geval bemoedigend. 

Aert

Normaal zou het openingsweekend Van Aert uitstekend moeten liggen, maar door zijn valpartij in Dwars door Vlaanderen en de lange revalidatie die daarop volgde, zijn er nog wat twijfels rondom zijn vorm. Op het BK liet hij met een vierde plaats zien in orde te zijn. Nu is het hopen dat de laatste paar procentjes erbij komen richting de start in Firenze.

In de podcast Wuyts & Vlaeminck filosofeert analist Jan Bakelants hoe de kopman van Team Visma | Lease a Bike, die ook nog met de aanwezigheid zit van Jonas Vingegaard, de Tour de France moet aanpakken. "Hij moet iedere etappe als een klassieker beschouwen om zoveel mogelijk proberen te winnen. Zelf winnen, ja."

Het BK van Van Aert was volgens Bakelants, die regelmatig met de wereldtopper samen traint, nog niet flitsend, maar daar tilt hij niet te zwaar aan. "Het was een parkoers zonder scherprechter. Ik blijf erbij dat Wout een ankerpunt nodig heeft om zijn PK's los te laten."

"Hij is enorm gegroeid door de Ronde van Noorwegen te rijden. In de sprint kwam niemand eruit tegen De Lie. Die aanzet was blijkbaar zo verschroeiend. Philipsen moest ook blijven zitten aan het wiel."

30 man

Normaal gesproken zou Van Aert een van de favorieten zijn voor de eerste rit in de Tour de France. Ondanks dat Van Aert nog niet top-top-top is, blijft Bakelants erin geloven. "Een zuivere massasprint gaat het niet worden in Rimini, maar ik denk ook niet dat de echte klimmers elkaar daar gaan bestoken."

"Er wordt een scenario verwacht van een sprint met dertig man en ik zie geen scenario dat Wout niet bij die eerste dertig gaat zitten. Dan heeft hij in die groep niemand van zijn kaliber."

Wuyts oppert nog Michael Matthews als concurrent. "Matthews zou kunnen, maar toch... Als we de statistieken gaan raadplegen en terugkijken hoe vaak Matthews Wout geklopt heeft in de sprint... Dat soort ritten met een finale in dalende lijn kan Wout winnen op 95 procent."

Nieuws
  • Cor Vos