Sprookje Bart Lemmen krijgt volgend hoofdstuk met Tourdeelname: 'Het heeft weinig nut om te dromen'

Bart Lemmen gaat debuteren in de Tour de France. 

Lemmen

De Nederlander van Team Visma | Lease a Bike is opgeroepen als vervanger van Sepp Kuss, die kampt met de gevolgen van een coronabesmetting en nog niet optimaal is hersteld. Lemmen, die onlangs een redelijk tot goede Dauphiné reed, was eerste reserve en mag zich opmaken voor zijn debuut in een grote ronde.

Het is snel gegaan voor Lemmen, die tot einde 2022 werkte bij de luchtmacht en vorig jaar nog reed voor het inmiddels opgedoekte ProTeam Human Powered Health. Daar maakte hij dusdanig indruk dat Team Visma | Lease a Bike hem op de korrel kreeg en hem uiteindelijk een contract aanbood.

In dienst van de Nederlandse ploeg maakte hij direct indruk met een vijfde plaats in de Tour Down Under, waar hij in de bergetappes kon wedijveren met jongens als Stephen Williams, Julian Alaphilippe en Oscar Onley. Nadien brak hij zijn sleutelbeen in de Ronde van Catalonië, maar was hij in de Ronde van Noorwegen weer op de afspraak en eindigde hij tweede.

Verleden

Wieler Revue sprak Lemmen voor dit seizoen over zijn weg naar de top. "Ik heb als ex-militair een bijzonder verhaal. Ik ben trots op mijn verhaal. Met name dat ik naast mijn werk heb laten zien dat ik goed genoeg ben. Terwijl het al moeilijk genoeg is om het te laten zien als je alle tijd van de wereld hebt."

Vanuit de groep is interesse voor mijn verhaal getoond. Niet van waar ik ben gekomen, maar wel wat ik precies deed. Ja, vragen als: ‘Heb je weleens geschoten.’ Een overeenkomst tussen de luchtmacht en een wielerploeg is dat je samen toewerkt naar een doel en dat niets aan het toeval wordt overgelaten."

Bart Lemmen werd tweede in de Ronde van Noorwegen

"Een van de credo’s van een militaire organisatie is: aannames zijn de bron van misverstanden. Dat zie je hier ook terug. Alleen ben ik eerlijkgezegd wel een beetje klaar met het weer vertellen van mijn verhaal, haha. Ik ben nu wielrenner en zal daarop worden beoordeeld. Al neem ik mijn verleden wel mee."

Zelfreflectie

Bij Team Visma | Lease a Bike staat zelf verantwoordelijkheid nemen hoog in het vaandel. Je moet eigenaar zijn van je eigen ontwikkeling. "Of ik dan een streepje voor heb? Ja en nee. Ik heb veel moeten plannen en kan dingen gestructureerd wegschrijven met concrete actiepunten. En de zelfreflectie zit ook goed. Als je leidinggevende bent van 48 man en je doet niet aan zelfreflectie, ga je het niet goed doen.

"Het zit in mijn persoonlijkheid om leiding te nemen, maar ik ben tegelijkertijd nog niet zo’n ervaren wielrenner. Als je vrij weinig ervaring hebt, is het überhaupt de vraag of het slim is met het oog op het nemen van de juiste beslissingen en je moet je daarbij afvragen of er draagvlak voor is."

"Ik ga in mijn eerste jaar heus niet meteen de lijnen uitzetten. Hoe ver ik kan komen, durf ik niet te zeggen. Ik stel liever realistische doelen. Het heeft weinig nut om te dromen. Mijn doel voor 2024 is om te kunnen bijdragen aan mooie WorldTour-overwinningen. Ik geloof zeker dat er nog rek inzit, maar of dat tien, twintig of dertig watt is, durf ik niet te zeggen."

Nieuws
  • Cor Vos