Dat hij de Tour de France heeft gehaald mag een godswonder heten, want net als Jonas Vingegaard had hij onder meer een klaplong. De Belg kampte bovendien met breuken aan zijn borstbeen. Onlangs maakt de renner van TotalEnergies zijn rentree in de Ronde van Slovenië, waar hij verrassend negende werd.
In gesprek met Het Nieuwsblad kijkt hij nog eens terug op zijn zware val in Baskenland. Na de val werd hij naar een klein ziekenhuis gebracht en nog dezelfde dag mocht hij naar een groter ziekenhuis in San Sebastián. "In San Sebastián is de dokter van onze ploeg langsgekomen."
"De eerste wondzorg was – om het zacht uit te drukken – niet optimaal gebeurd. Gewoon een verband met wat product. Ook de hechtingen waren helemaal niet top. Onze dokter moest alles opnieuw open maken en reinigen. Er zaten nog veel steentjes in."
"De dokter heeft een tas achtergelaten met producten en mijn vrouw Elien heeft vijf dagen lang verpleegster gespeeld. Gelukkig, want het niveau van de echte verpleegsters in het ziekenhuis was ook niet geweldig."
CD-rombrander
Na vijf dagen keerde Cras terug naar huis. Ondanks de breuken met een auto van de ploeg, met zijn vriendin aan het stuur. Vervolgens ging Cras, die in de Tour de France dicht bij de top 10 hoopt te eindigen, op bezoek bij dokter Tom Claes. "Hij vroeg naar de foto’s die in Spanje waren gemaakt, maar die had ik niet. Lang verhaal: in het ziekenhuis kunnen ze foto’s niet mailen, alleen op een cd-rom branden. En op de dag van mijn val werkte de man die de cd-rombrander bedient niet. Tja."
In België werden nieuwe foto's gemaakt. "Tom heeft vastgesteld dat de diagnose van in Spanje niet klopte. Daar dachten ze dat de T2 en T10-wervels gebroken waren. Maar het waren de uitsteeksels van T2 tot en mét T10. Dat was wel een klap."
Toch kon hij een week later alweer voorzichtig bewegen en Claes vertelde dat hij een week later alweer op de rollen kon rijden. "Voor mij leek dat heel onrealistisch. Op dat moment kon ik nog niet eens zelfstandig naar het toilet."
- Cor Vos