Tour | Loodzware rit als begin! Alles wat je moet weten over etappe 1: Florence-Rimini

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 1 tour

Parkoers

De eerste etappe van de Tour de France van dit jaar wordt omschreven als heuvelachtig, maar je kunt ‘m gerust als halve bergetappe beschouwen. De etappe tussen Firenze en Rimini is niet voor punchers, maar voor de pure klimmers. De renners moeten liefst 3600 hoogtemeters overbruggen op de eerste dag.

Na zo’n 35 kilometer volgt de eerste klim van de Tour de France. Sprinters als Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen zullen er met angst en beven naartoe leven, want de Colle Tre Faggi (11,2 kilometer aan 5,7 procent) is meteen een serieuze beklimming. Snel erna volgen nog twee hellingen, maar pas na zo’n 130 kilometer ligt het zwaartepunt van de rit.

Te beginnen met de Côte de Barbotto (6,1 kilometer aan 7,4 procent), die na een korte afdaling wordt gevolgd door achtereenvolgens de Côte de San Leo (5 kilometer aan 7,4 procent), Côte de Montemaggo (4,3 kilometer aan 6,7 procent) en de Côte de San Marino (7 kilometer aan 4,8 procent).

De top van die laatste heuvel ligt op 26 kilometer van de meet. De eerste die boven is op de slotheuvel is dus zeker niet verzekerd van dagwinst. Het is een unicum, want de Tour de France zal voor het eerst in de geschiedenis door San Marino rijden. Hoe dan ook is de kans groot dat de afscheiding dusdanig is dat de topfavorieten automatisch tegen elkaar zullen strijden.

Kijk alleen niet gek op dat juist een van hun helpers uiteindelijk met de eerste gele trui aan de haal gaat. Denk aan Mikel Landa, Aleksandr Vlasov, Adam Yates of Matteo Jorgenson.

Historie en omgeving

Een van de grootste alleskunners van het peloton is Wout van Aert. De ultieme alleskunner, Tadej Pogačar, staat echter nog een treedje boven de kopman van Team Visma | Lease a Bike. Met een beetje fantasie zou je Pogačar de Leonardo Da Vinci van het peloton kunnen noemen.

De Italiaanse alleskunner die in de vijftiende eeuw naam maakte als architect, uitvinder, filosoof, natuur- en scheikundige, beeldhouwer, schrijver en schilder. Da Vinci is het schoolvoorbeeld van de Homo Universalis. Een term die in de Renaissance werd ontwikkeld en is geïnspireerd op een uitspraak van Leon Battista Alberti: ‘Een mens kan alles doen, als hij maar wil.’

Firenze is dé stad van de Renaissance. Da Vinci werd geboren in Anchiano, dat zo’n drie kilometer van het centrum ligt. Het ouderlijk huis valt nog steeds te bezoeken. Firenze blijft een van de belangrijkste culturele steden van Europa.

Naast Leonardo Da Vinci brachten ook kunstenaars als Sandro Botticelli en Michelangelo een deel van hun leven in de stad door. In het centrum vind je het Da Vinci-museum, waar je een aantal van zijn bekendste uitvindingen kunt vinden. Overigens ligt Da Vinci begraven in Frankrijk. Michelangelo ligt wél begraven in Florence. In de Sante Croce-kerk om precies te zijn. Een van de trekpleisters van de Italiaanse stad.

Profiel van de etappe

Onze favorieten

Onze favorieten voor etappe 1 van de Tour de France 2024

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS. Vive le Velo op Sporza begint pas als het EK is afgelopen. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...