Remco Evenepoel speelde 1,5 kilogram kwijt na Dauphiné: 'Tijdens mijn herstel 5 kilogram bijgekomen in het krachthonk'

Remco Evenepoel staat aan de vooravond van zijn debuut in de Tour de France. 

Evenepoel

In de Dauphiné was de Belg nog niet op het niveau om mee te strijden met de top. Bergop werd hij keer op keer gelost door jongens als Primoz Roglic, Matteo Jorgenson en Derek Gee. Wat wel positief was: de laatste bergetappe presteerde Evenepoel beter dan de eerste.

De prestatie van Evenepoel lag in de lijn der verwachting, omdat hij een lange revalidatie achter de rug had gehad na zijn zware val in de Ronde van Baskenland. Mede daardoor stond hij nog anderhalve kilo te zwaar. Die achterstand heeft hij inmiddels weggewerkt, zo vertelt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws.

Hoe hij dat heeft gedaan? "Door wat minder stabilisatie-oefeningen te doen in de gym en gewoon wat meer uren te kloppen in het zadel, bijvoorbeeld. En uiteraard door de calorieën te beperken. Dat kan ook fietsend. Je gaat dan in zogenaamde ‘low carb’-modus, waarbij je bewust minder suikers opneemt."

"Dat zorgt er wel voor dat je na de training helemaal leeg en kapot bent. Het mag duidelijk zijn dat het niet zo simpel was om in twee weken tijd nog anderhalve kilo kwijt te spelen. Daar is karakter en ‘moral’ voor nodig."

Gewicht

Gewicht blijft een aandachtspunt voor de wereldkampioen tijdrijden, zo beaamt hij. "Ik ken mijn lichaam ondertussen wel. En weet dat ik in de ‘off season’-periode redelijk makkelijk een kilo of vijf bijwin. Maar dan gaat dat niet noodzakelijk over vet. Wel over spiermassa en vocht."

Tijdens zijn herstel gebeurde dat ook. "Omdat ik tijdens mijn herstel behoorlijk wat tijd had doorgebracht bij de kine en in het krachthonk, ter versterking van mijn benen, schouder... Dat moet er dan achteraf worden afgetraind, hé."