Thijs Zonneveld: 'Van alle buitenaardsen heeft Pogacar de meeste marge'

Zonneveld vergeliijkt de zes beste wielrenners ter wereld met elkaar en trekt zijn conclusies. Hij vindt dat Tadej Pogacar ver boven de rest uitsteekt. 

tadej pogacar met een fles prosecco

De Tour komt eraan! Nog twee nachtjes slapen en dan is het zover. Thijs Zonneveld zet even z'n eigen fietscarrière op pauze en is er weer bij in Frankrijk - hij zal de finales van alle ritten wel weer gaan verkennen op de fiets. In aanloop naar de Tour maakte hij met Hidde van Warmerdam en gasten Marcel Kittel en Tom Dumoulin een lange voorbeschouwing op La Grande Boucle.

Zonneveld ziet hoger basisniveau bij Pogacar

Daarin komt-ie te spreken over de Grote Zes van het peloton. De zes beste wielrenners van de wereld, door Zonneveld ook wel 'De Buitenaardsen genoemd: Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Remco Evenepoel en zwaardere jongens Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Maar volgens Zonneveld is er dit seizoen eentje nog net iets buitenaardser dan de rest: Tadej Pogacar. De analist/columnist/journalist vertelt hoe hij tot die conclusie komt.

"Er kan in de Tour echt nog wel een hoop gebeuren, maar ik denk dat we eerlijk moeten zijn. Als je kijkt hoe Pogacar dit voorjaar rondreed... In Strade Biache reed hij een solo van heel, heel ver waarin hij op soort van z'n eigen tempo iedereen op vier, vijf minuten rijdt."

"Het lijkt wel alsof hij dit seizoen nóg beter is. En z'n basisniveau nóg hoger ligt. Van de zes buitenaardse renners heeft Pogacar veruit de meeste marge ten opzichte van de concurrentie."

Zakt er nooit doorheen

Hij vergelijkt de Sloveen met Mathieu van der Poel, die zich vorig jaar in de Tour in vorm reed voor het WK en bovendien niet helemaal topfit was. Ook de anderen komen langs.

"Van der Poel trok een paar keer een leuk sprintje aan, maar voor de rest, tsja, was-ie gewoon slecht. Menselijk. Van Aert vertoont ook menselijke trekjes. Soms krijgt-ie het om z'n oren; toen Van der Poel bij 'm wegreed in de E3 wordt hij daarna ook teruggepakt door de achtervolgers. Evenepoel in de Dauphiné die lost als er nog vijftien man zijn. Dat is menselijk."

Bij Pogacar is dat anders. "Als je zijn uitslagen bekijkt... Er is geloof ik één keer een San Sebastian na de Tour die hij niet uitreed, en dat was het wel zo'n beetje. Ik kan me niet herinneren waar hij er een keer echt doorheen zakte. Misschien de Col de Loze vorig jaar in de Tour, na drie weken beukwerk van Jumbo-Visma. Dat-ie zei: 'I'm fucked'"