Tour | Explosieve finale! Alles wat je moet weten over etappe 2: Cesenatico-Bologna

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 2 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

De rit tussen Cesenatico en Bologna is lastig, maar zeker niet zo moeilijk als de eerste etappe. Na zo’n zeventig kilometer doemen de eerste explosieve heuveltjes op, dan kruisen de renners door het Imola waar Julian Alaphilippe in 2020 wereldkampioen werd en na 140 kilometer kan de finale beginnen met de Côte de Botteghino di Zocca (1,9 kilometer aan 6,3 procent) en de Côte de Montecalvo (2,8 kilometer aan 7,7 procent).

De twee hellingen gelden als opwarmertje, maar een ploeg als UAE Team Emirates zal het ongetwijfeld al hard gaan maken. Het zwaartepunt van de rit ligt echter op de Côte de San Luca (2 kilometer aan 9,7 procent).

De San Luca is bekend als de scherprechter uit de Giro dell’Emilia en geldt als een van de mooiste finishplaatsen in het wielrennen.

De klim is voor de beste renners een inspanning van tussen de vijf en zes minuten. Op een heel goede dag moeten punchers als Van der Poel en Michael Matthews mee kunnen doen, maar het kan ook zomaar naar iemand als Pogačar of Evenepoel overhellen. De top van de tweede San Luca-beklimming ligt op ruim twaalf kilometer van het einde.

Streek

Waar de eerste etappe een ode was aan Gino Bartali, kan dat in de tweede rit gezegd worden over Marco Pantani. Zoals eigenlijk heel het weekend met de oud-klimmer in het achterhoofd gereden wordt. De familie van Pantani, die in 2004 het leven liet, zal echter niet graag worden herinnerd aan de finishplaats van de openingsrit: Rimini.

In een nietszeggend hotel in de Italiaanse badplaats kwam hij te overlijden.Volgens het autopsierapport overleed Pantani aan een hartstilstand, maar niet iedereen gelooft die lezing.

Zo vertelde de moeder van Pantani in Bahamontes dat hij vermoord is. Die duistere kant blijft in de eerste etappe in de schaduw van Bartali, maar in rit twee staan de schijnwerpers volledig op Pantani. Startplaats Cesenatico is een bedevaartsoord voor Pantani-fans. In

het noorden van het stadje ligt de begraafplaats waar hij is begraven, dicht bij de boulevard staat een monument ter ere van de wielerkampioen en verder richting het zuiden is nog een monument. Tenslotte is er in het westen van Cesenatico een museum voor Pantani opgericht. Je vindt er onder meer zijn gele Carrera-fiets, leiderstruien en een aantal van zijn kenmerkende bandana’s.

Geschiedenis

Het katholieke geloof en wielrennen zijn met elkaar verbonden. Een van de uitingen daarvan: de Madonna di San Luca. Voor gelovigen een belangrijke plaats, maar dat geldt net zo goed voor wielerfans. Het is de traditionele finish van de Giro dell’Emilia, die vorig jaar gewonnen werd door Primož Roglič.

Ook in de Giro d’Italia is de San Luca weleens gebruikt als klim. De eerste keer was in 1956 toen Charly Gaul er een individuele tijdrit won. Later won Simon Gerrans er een etappe en in 2019 was Roglič de beste tijdens de openingstijdrit op de San Luca. Nu mag de heilige heuvel ook de Tour de France verwelkomen. Het zal ongetwijfeld tot uitzinnige taferelen leiden.

Bovenop de steile klim ligt de Madonna di San Luca, een aan de Heilige Maagd Maria gewijde kerk die gebouwd is in barokstijl. De bouw van de kerk begon in 1193 en was in 1765 (!) klaar.

Verder is Bologna een stad waar onderwijs en de keuken hoog in het vaandel staan. Bologna heeft de oudste universiteit van Europa en is de stad van de misschien wel bekendste pasta ter wereld: pasta bolognese (ze noemen 'm daar simpelweg ragú). Het vroegst gedocumenteerde recept van de saus geserveerd met pasta stamt uit de achttiende eeuw.

Profiel van de etappe

Profiel van de San Luca

Onze favorieten

Onze favorieten voor de tweede etappe van de Tour de France

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS. Vive le Velo op Sporza begint pas als het EK is afgelopen. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...