De Tour de France in nationaliteiten! 100 renners uit maar 5 landen, slechts 11,4 procent niet-Europees

De Tour de France gaat vrijdag van start in Firenze. 

Carapaz

Frankrijk levert zoals gewoonlijk de meeste renners deze Tour de France. Dit jaar zijn het liefst 32 renners, waaronder geijkte namen als Christophe Laporte, Romain Bardet en David Gaudu. Overigens deden vorig jaar ook precies 32 Franse renners mee aan de ronde van hun thuisland.

Met Remco Evenepoel, Wout van Aert en Jasper Philipsen levert België kwaliteit tijdens de Tour de France, maar ook in de breedte hebben onze zuiderburen met 28 renners niet te klagen. Vorig jaar waren er 'slechts' 21 Belgen die meededen aan de Tour de France. Dit jaar leveren Frankrijk en België in totaal 34 procent van de Tourdeelnemers.

Naast de Fransen en Belgen halen ook Spanje (15 renners), Nederland (14 renners) en Groot-Brittannië (11 renners) de dubbele cijfers. Dat komt erop neer dat in totaal honderd renners uit vijf landen komen.

Ook deze Europese landen hebben minstens één renner in de Tour de France van dit jaar: Italië (8 renners), Denemarken (8 renners), Duitsland (8 renners), Noorwegen (7 renners), Slovenië (5 renners), Oostenrijk (3 renners), Portugal (3 renners), Zwitserland (3 renners), Ierland (2 renners), Kazachstan (2 renners), Luxemburg (2 renners), Letland (2 renners), Rusland, Polen en Tsjechië.

Per werelddeel

De overige renners komen uit: Australië (6 renners), Colombia (4 renners), Canada (3 renners), Amerika (3 renners), Zuid-Afrika (2 renners), Ecuador en Eritrea. Er staan dus slechts twintig renners van buiten Europa aan de start. Vorig jaar waren dat er nog dertig en het jaar ervoor 27.

Het is dus niet echt een geglobaliseerd peloton in 2024, want twintig renners op 176 komt neer op slechts 11,4 procent aan niet-Europeanen. Met onder anderen Richard Carapaz, Egan Bernal en Matteo Jorgenson zijn het wél renners die flink wat kunnen betekenen in de Tour de France.