Interview | Maxim Van Gils, schaduwfavoriet voor eerste geel: 'In Zwitserland probeerde ik een klassement te rijden, maar het is niet mijn ding'

Maxim Van Gils is een van de favorieten voor de eerste etappe van de Tour de France, die eindigt in Rimini. 

Gils

In aanloop naar de Tour de France sprak Wieler Revue met Van Gils, die op dat moment nog aan het trainen was in en rondom Grenoble, waar hij een groot deel van zijn tijd spendeert omdat zijn vriendin in Frankrijk woont. Niet veel later werd hij ziek, waardoor hij het BK op de weg moest missen.

Toch is de Tour de France niet in gevaar gekomen en mag Van Gils zich opmaken voor zijn tweede deelname aan de grootste koers ter wereld. Vorig jaar eindigde hij 59ste in het eindklassement en kwam hij op de Grand Colombier dicht bij een etappezege. Hij werd die dag tweede achter een ijzersterke Michal Kwiatkowski.

Een ruime week voor de Tour de France van dit jaar zat Van Gils al met het openingsweekend in Italië in zijn hoofd. "Ik heb zeker al etappes op het oog. De eerste week is meteen vrij punchy, dus dat moet me zeker liggen."

Van Gils won dit jaar de Eschborn-Frankfurt

Later in de Tour de France wachten ook nog ritten naar onder meer Le Lioran en Superdévoluy waar Van Gils zich hoopt te laten zien. In de Ronde van Zwitserland probeerde Van Gils ook voor het eerst een algemeen klassement te rijden in een WorldTour-race, maar dat lukte uiteindelijk niet. Dat gaat hij dan ook niet proberen in de Tour de France.

"We wilden kijken hoe de conditie was", vertelt hij over de Ronde van Zwitserland. "De eerste dagen was het proberen volgen, maar toen stond ik ergens op plek twintig. Toen hebben we gezegd: 'Het is niet op de eerste bladzijde, dan kunnen we beter rustig aan doen en proberen voor een rit te gaan.'"

Cian Uijtdebroeks

"Ik heb het in Zwitserland eens geprobeerd, maar het is niet echt mijn ding. Het is vrij eentonig en ik hou meer van het eendagswerk. Dat eentonige past gewoon niet zo bij mij, het is vrij saai. Het is naar een berg rijden en dan afwachten of je eraf wordt gereden of dat je overblijft."

Van Gils geniet juist meer van vrijheid hebben als renner en als persoon. "Of ik op fysiek vlak dingen laat liggen om mentaal frisser te blijven? Deze manier is gewoon hoe het voor mij werkt. Als ik zou moeten werken zoals een Cian Uijtdebroeks doet, dan zou ik in februari al klaar zijn voor de rest van het seizoen."

"Ik sprak hem in Zwitserland en hij zei dat hij na de Giro vijf dagen thuis was geweest. Nadien was hij meteen op hoogte gegaan voor Zwitserland. Voor de Giro zat hij natuurlijk ook al op hoogte… Dan zou ik gek worden. Je moet altijd doen waar je je zelf het beste bij voelt en dit is mijn manier."

Nieuws
  • Cor Vos