Zaterdag zien we Mathieu van der Poel eindelijk weer in koers. De wereldkampioen reed zijn laatste wedstrijd op 21 april, ruim twee maanden geleden. Hij werd toen derde in Luik-Bastenaken-Luik. Nadien nam hij even rust en bouwde hij via een hoogtestage met het team in La Plagne weer op naar de Tour.
Van der Poel, te weinig wedstrijddagen?
Een ongewoon lange rustperiode, maar zijn ploegbaas Christophe Roodhooft verdedigt die keuze in gesprek met Het Nieuwsblad.
"Zoals het nu gelopen is, valt het perfect te verrechtvaardigen. Of het een scenario is dat blijvend te verrechtvaardigen valt, is dan weer een andere zaak. Ik vind wel dat de mensen niet enkel naar die zeven wedstrijden mogen kijken."
"Je moet een periode van een volledig jaar overschouwen, met ook de crossen die hij heeft gereden. Tel alles samen en Mathieu gaat ook aan zeventig wedstrijddagen komen, zoals de meerderheid van de profs in deze tijden", vervolgt hij.
Maar Roodhooft wist ook dat ze een risico namen met deze planning, met name richting de sponsors. "We kunnen nu wel zeggen dat Mathieu op de momenten dat hij koerste extreem aanwezig was. Maar dat wisten we niet op voorhand, we namen wel degelijk een risico."
Zege in Ronde van Zwitserland voet niks meer toe
Christophe Roodhooft legt uit dat de planning in eerste instantie wordt gemaakt door hem, zijn broer Philippe en Van der Poel zelf. De wereldkampioen zelf ging dus helemaal mee in die lange periode zonder koersen - allicht even moeilijk voor duracelkonijntje Van der Poel.
"Hij voelt zich heel goed in deze planning. Kijk, Mathieu heeft zich vorig jaar goed geamuseerd in de Baloise Belgium Tour. En toch hebben we die wedstrijd dit jaar opgeofferd omdat een zege daar of in de Ronde van Zwitserland zijn carrière niet meer gaat maken. Nu kon hij na de hoogtestage, die hij later dan de rest van de ploeg begon, terugkeren naar Spanje om daar zonder druk verder te trainen."
Vergeet ook niet dat renners door de vele hoogtestages die niet meer weg te denken zijn uit het topwielrennen toch al heel veel van huis zijn, ook als wij ze niet zien koersen. Daar houden ze rekening mee bij Alpecin-Deceuninck.
"Ze koersen misschien minder, maar de mentale belasting is veel hoger. Bovendien wordt alles uitvergroot, is er geen ruimte meer het eens te laten hangen. Alles moet juist zijn. Vrijblijvende dingen zijn er niet meer bij in deze maatschappij. Als we dan een programma opstellen, is het toch vooral zoeken naar balans."
Deze Tour
Een frisse Mathieu van der Poel dus, aan de start in Firenze deze zaterdag. Maar wat kan hij eigenlijk uitrichten deze Tour de France?
"Het is een wedstrijd met doelen, dat alleszins. Maar ze zijn in deze Tour niet massaal aanwezig. We zien één of twee etappes waarin Mathieu persoonlijke doelstellingen mag nastreven, de rest van de Tour staat toch vooral in het teken van de Olympische Spelen."
"Je mag de Tour nooit een voorbereidingskoers noemen, maar voor renners van zijn kaliber zijn er etappes die je puur als voorbereiding kunt beschouwen. In het moderne wielrennen weet elke ploeg voor elke renner wat en op welke dag hij moet presteren tijdens een grote ronde. Het is allemaal heel erg afgelijnd geworden en dat geldt ook voor hem", besluit Roodhooft.
- Cor Vos