Wesley Theunis, persoonlijk verzorger en vertrouwensman Wout van Aert: 'Vijf jaar terug zei hij meer wat hij dacht'

Na een voorjaar vol tegenslag hoopt Wout van Aert zich in de Tour de France weer te laten zien. 

Aert

Dat een wielerloopbaan niet altijd over rozen loopt, daar weet Wout van Aert alles van. De kopman van Team Visma | Lease a Bike was in het voorjaar in de vorm van zijn leven, maar kwam hard ten val in Dwars door Vlaanderen. Zijn hele planning ging op de schop en de Tour de France, die eigenlijk niet op zijn schema stond, werd toch weer een doel.

Wesley Theunis weet als geen ander hoe Van Aert is bij vreugde, maar ook bij verdriet. Als persoonlijk verzorger, vertrouwensman en peetvader van Van Aerts zoon Georges maakt hij alles vanaf de voorste rij mee. In gesprek met Het Laatste Nieuws geeft hij een kijkje in de keuken bij Team Visma | Lease a Bike.

Theunis vertelt dat je Van Aert vooral niet naar zijn mond moet praten. "Als Wout na de finish meerijdt met de auto en het gaat niet rap genoeg naar zijn zin, kan hij soms redelijk kortaf zijn. Dan antwoord ik, schrikt hij en zegt dat het niet zo bedoeld was. Al had hij vijf jaar geleden een ander karakter dan nu. Hij zei toen meer wat hij dacht."

Soms is het zaak om de kopman met rust te laten. "Wouts ogen zeggen soms: laat mij maar even met rust en vloeken. Het is belangrijk hem nadien niet per se naar de mond te praten, om zich goed te laten voelen. Meestal ben ik gewoon eerlijk tegen hem. Wout apprecieert dat. Hij polst vaak naar mijn mening en durft zichzelf in vraag te stellen."

Massagetafel

Op de massagetafel komen de meest rauwe emoties vaak naar boven, waardoor Theunis goed kan inschatten wat er speelt bij Van Aert. Soms misschien zelfs beter dan de ploegleiders. Hij rakelt een anekdote op van een geïrriteerde van Aert. "Herinner je Milaan-Sanremo vorig jaar, toen Mathieu van der Poel won en ze na afloop met z’n drieën in die zetel zaten."

"En na rit vier in de Tour kwamen eerst Grischa en nadien Merijn op de kamer om te vragen hoe het was geweest. Wout antwoordde twee keer sec. ‘Ik heb liever dat je weggaat.’ Er zijn momenten dat ze er gewoon even genoeg van hebben. Dan moet je als soigneur aanvoelen om geen verkeerde dingen te zeggen. Of te zwijgen."

Nieuws
  • Cor Vos