Yves Lampaert kritisch nadat ploegmaat Hirt viel door een fan: 'Organisatie heeft het totaal niet in de hand, onaanvaardbaar'

De Tour de France-start in Florence leverde prachtige beelden op. 

Hirt

Zo werd het Italiaanse volkslied gezonden net voor het Grand Départ en stond onder andere Tourdirecteur Christian Prudhomme vol trots in het centrum van Florence. Toch waren er ook kritische geluiden over de start in de Italiaanse stad.

Dat had alles te maken met een voorval voorafgaand aan de etappe. De Tsjechische klimmer Jan Hirt kwam namelijk door de drukte ten val en hield daar een aantal verwondingen aan over. Er stonden hekken open die niet open moesten staan, waardoor ineens duizenden mensen rond de bussen konden komen.

Hirt bleef op weg naar de start hangen achter een rugzak van een wielerfan en viel op zijn hoofd. Hij liep daarbij een bloedneus op, een tand door de lip en er is ook een stuk van een tand afgebroken. Een valse start voor een van de belangrijkste helpers van Evenepoel.

Kritiek

Yves Lampaert zag het allemaal gebeuren en nam geen blad voor zijn mond in gesprek met VTM. "Het is een complete chaos. De organisatie heeft het totaal niet in de hand. De mensen lopen overal. Jan is blijven haperen en ging over de kop en heeft schade aan zijn mond. Wij krijgen als renners boetes bij de vleet voor kleine dingen, maar de organisatie mag ook eens in de spiegel kijken. Het is onaanvaardbaar."

Nog voor de start heeft de ploeg van Evenepoel enkele teleurstellingen verwerken gekregen, want naast Hirt viel ook Louis Vervaeke al. De Belgische debutant kwam ten val tijdens de verkenning en moest zodoende de ploegenpresentatie laten schieten.

Nieuws
  • Cor Vos