Dsm-duo stunt met één-tweetje in eerste Touretappe, Frank van den Broek gunt kopman Romain Bardet de zege

De openingsetappe van de Tour mondde uit in een een-tweetje voor dsm-firmenich PostNL, jonge Nederlander Van den Broek laat de zege aan Bardet.

Romain Bardet Frank van den Broek Tour

In de eerste etappe van de Tour de France 2024 werden de renners tussen Firenze en Rimini over maar liefst zeven beklimmingen gestuurd. Een loodzware openingsrit dus, die uitdraaide op een thriller tussen het peloton en het duo van Team dsm-firmenich PostNL.

Vroege vlucht

Vanuit de start in het prachtige Firenze werd er een hevige strijd gevoerd om een plek in de vroege vlucht. Na een kilometer of twintig reden er zeven renners vooraan, met daarbij Nedwerlander Frank van den Broek.

Het Noorse UNO-X was in eerste instantie niet vertegenwoordigd in de kopgroep. Rasmus Tiller en Christian Odd Eiking probeerden de spronng namens de Noren te maken, maar zij slaagden niet in hun opzet. Daarna was het aan Jonas Abrahamsen en hem lukt het wel.

Zo hadden we een kopgroep van acht, met dus Abrahamsen en Van den Broek, maar ook Ion Izagirre (Cofidis), Valentin Madouas (Groupama), Clément Champoussin (Arkéa), Sandy Dujardin en Mattéo Vercher (beide TotalEnergies).

Strijd om de bollen

Ondanks dat de 28-jarige Abrahamsen in zijn eentje het gat op de kopgroep dichtte, vergaarde hij onderweg de meeste bergpunten. Hij werd een aantal keer door Izagirre geklopt, maar de Spanjaard moest op de vierde klim van de dag lossen, waarna de bolletjestrui een prooi werd voor Abrahamsen.

Lastige dag Astana, Kelderman valt

Terwijl de kopgroep om de bollen streed, werd Cavendish op de eerste beklimming al gelost. De Britse sprinter reed de hele dag, kotsend en al, op grote achterstand. Tot overmaat van ramp voor Astana moest Michele Gazzoli ziek afstappen, waarmee hij de eerste uitvaller van de Tour werd.

Ook Kelderman kwam niet zonder slag of stoot door de etappe. De Nederlander kwam ongezien ten val op zijn rechterkant, maar kon zijn weg zonder al te veel problemen vervolgen.

UAE maakt tempo

Nadat EF Education - EasyPost de etappe tot dan toe had gecontroleerd, gooide UAE Team Emirates het tempo de hoogte in op de vierde klim van de dag. Als gevolg hiervan werd het peloton flink uitgedund.

Onder meer David Gaudu, Mathieu van der Poel, Michael Matthews, Stephen Williams en Lenny Martinez konden het tempo van de mannen van Tadej Pogacar niet volgen. Echter, nadat bleek dat Juan Ayuso het moeilijk had in het peloton, stopte UAE met tempo maken.

Duo-dsm

Op de vijfde klim van de dag lag het tempo ietwat lager. Dit was voor Romain Bardet het signaal om aan te vallen. De Fransman, die zijn laatste Tour rijdt, ging vliegensvlug op weg naar de kop van de wedstrijd, waar zijn 10 jaar jongere ploeggenoot Van den Broek hem opwachtte.

De Nederlander loste vervolgens alle andere vroege vluchters, waarna het duo van dsm-firmenich PostNL met z'n tweeën vooruit reden.Op de top van de laatste beklimming had het Nederlands-Franse duo ongeveer twee minuten voorsprong op het peloton. Daar reed Visma | Lease a Bike gecontroleerd naar de top, waarna er nog een kleine dertig kilometer voor de wielen lagen.

Thriller

De jacht op Van den Broek en Bardet liep uit op een ware thriller. Visma | LAB, EF Education en Lidl Trek moesten alles op alles zetten om in te lopen op de twee, in dienst van Wout van Aert, Alberto Bettiol en Mads Pedersen, die de enigen der sterke sprinters waren die nog in het uitgedunde peloton reden.

Op drie kilometer van de streep hadden Bardet en Van den Broek nog twintig tellen voorsprong op het op hol geslagen peloton, ondanks ook inspanningen van schaduwkopman Matteo Jorgenson in de achtervolging.

Het lukt!

En ja, het lukte de twee! Frank van den Broek reed zich helemaal leeg in de slotkilometer en liet Romain Bardet aan zich voorbij. Zo won Bardet de etappe en het geel, terwijl de jonge Nederlander naast hem als nummer twee over de streep.

Vijf seconden achter de twee sprintte Van Aert naar plek drie. Hij versloeg Pogacar en Van Gils. De prijs voor de strijdlust ging natuurlijk naar Frank van den Broek. Ook de groene trui is voor hem. De 23-jarige Nederlander pakte onderweg al punten in de tussensprint, waardoor hij Bardet in het puntenklassement wél voorblijft.

Nieuws
  • Cor Vos